Προϊστορικό ψάρι με «ανθρώπινο πρόσωπο» βρέθηκε στην Κίνα

Διεθνής ομάδα επιστημόνων στην Κίνα ανακάλυψε το αρχαιότερο πλάσμα με ευδιάκριτο πρόσωπο που έζησε στη Γη.

Πρόκειται για ένα ψάρι ηλικίας 419 εκατομμυρίων ετών, το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί τον χαμένο σύνδεσμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των σπονδυλωτών ζώων.

Η περιγραφή του απολιθώματος του ψαριού, που εντοπίστηκε στο καταφύγιο Xiaoxiang στην Κίνα, δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το ψάρι Entelognathus primordialis είναι το αρχαιότερο σπονδυλωτό ζώο που ανακαλύφθηκε να έχει σαγόνια σύγχρονου ψαριού.

«Τελικά λύθηκε ένα μυστήριο πολλών χρόνων σχετικά με την καταγωγή των σύγχρονων ψαριών», δήλωσε ο Δρ. John Long, καθηγητής παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι ο Entelognathus primordialis, ένα μέχρι σήμερα άγνωστο μέλος της οικογένειας των πλακόδερμων, που πλέον έχει εξαφανιστεί, είχε μικρό κρανίο και καλοσχηματισμένες γνάθους με τέλεια άνω και κάτω οστά.

Το στοιχείο αυτό θέτει εν αμφιβόλω προηγούμενες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα σύγχρονα σπονδυλωτά ζώα με οστέινο σκελετό, οι οστεϊχθύες, εξελίχθηκαν από ψάρια όπως οι καρχαρίες, που έχουν χόνδρινο σκελετό (χονδριχθύες).

Στην κατηγορία των οστεϊχθύων συγκαταλέγονται τα περισσότερα σύγχρονα ψάρια, οι άνθρωποι και άλλα χερσαία ζώα με άκρα.

«Τώρα ξέρουμε ότι τα σύγχρονα ψάρια, όπως τα γνωρίζουμε, προέρχονται από τα αρχαία πλακόδερμα», τόνισε Δρ. Long.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε το απολίθωμα του ψαριού ως «τη σημαντικότερη ανακάλυψη στην παλαιοντολογία μετά τον Αρχαιοπτέρυξ και τη Λούσι», δυο σημαντικά ευρήματα που συνέβαλαν στην κατανόηση της εξέλιξης των πτηνών και των ανθρώπων.