«Τα παιδία παίζει»: Σε κληρωτίδα οι αποδείξεις με δώρα ταξίδια και ψυγεία!!

Αλλαγές ετοιμάζει ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο συλλογής και υπολογισμού των αποδείξεων για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου αναζητούν ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει ολόκληρη η φιλοσοφία συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους, ώστε να σταματήσει το παζάρι με τους εμπόρους για την έκδοση της απόδειξης.

Η εμπειρία των τριών τελευταίων χρόνων, όταν και εφαρμόστηκε πρώτη φορά η υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων, δείχνει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται μόνο αν οι φορολογούμενοι έχουν ισχυρά κίνητρα να ζητήσουν απόδειξη και κυρίως όταν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.

Ωστόσο, τα άδεια ταμεία του Δημοσίου κάνουν να μοιάζει απαγορευτική οποιαδήποτε πρόταση που περιλαμβάνει επιστροφή σημαντικού ποσού όπως το 2010, όταν και το να ζητάς απόδειξη έγινε προσοδοφόρο χόμπι για τους φορολογουμένους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εξηγήσει στην τρόικα ότι χωρίς κίνητρα οι πολίτες θα προτιμήσουν να αγοράσουν το προϊόν χωρίς απόδειξη, ώστε να μειώσουν την τελική τιμή, γεγονός όμως που στους δανειστές φαίνεται εξωπραγματικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αρχικά τον επόμενο χρόνο ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων να γίνεται επί των καθαρών και όχι των μικτών ετήσιων εσόδων, που γίνεται μέχρι σήμερα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να παρουσιάσουν οι φορολογούμενοι.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια σειρά κινήτρων ώστε να τονώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Βέβαια, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που μοιάζουν περισσότερο με δώρα σε τηλεπαιχνίδι παρά με κίνητρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για παράδειγμα, έχει προταθεί στο τέλος του χρόνου να γίνεται κλήρωση με τους κωδικούς των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν μεγάλα έπαθλα, όπως ταξίδια, οικιακές συσκευές κ.λπ. Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να μην προκρίνεται, καθώς θα οδηγούσε τους καταναλωτές να κόβουν πολλές αποδείξεις μικρής αξίας, για να έχουν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν τα δώρα και θα συνέχιζαν να διαπραγματεύονται την τελική τιμή σε ακριβά προϊόντα, για αγορά χωρίς απόδειξη. Πάντως, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον στο τέλος του χρόνου ο υπουργός Οικονομικών να έκανε κλήρωση και να ανακοίνωνε σε ειδική εκπομπή των τυχερό αριθμό απόδειξης!

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να μην ανακοινώνονται στην αρχή αλλά στο τέλος του έτους οι αποδείξεις που θα φέρουν φοροελάφρυνση, ώστε οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις για όλα τα προϊόντα χωρίς να ξέρουν από ποιες τελικά θα επωφεληθούν.

Ακόμα έχει προταθεί να επιστρέφεται το 100% της αξίας δαπανών που αφορούν ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά και αυτή η μέθοδος κρύβει τον κίνδυνο να μην κοπεί καμία απόδειξη για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Η πρόταση πάντως που φαίνεται να προκρίνεται είναι η κλιμακωτή επιστροφή φόρου η οποία θα φτάνει μέχρι και το σύνολο του ΦΠΑ. Η κλιμάκωση θα γίνει ανάλογα με τα κριτήρια φοροδιαφυγής που έχει ο ελεγκτικός μηχανισμός ανά επαγγελματικό κλάδο, ώστε να προβλέπεται μικρότερη επιστροφή για αποδείξεις που κόβουν επαγγελματίες που δεν φοροδιαφεύγουν και ακόμα και επιστροφή του συνολικού ΦΠΑ για επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής.

Βασικό όπλο πάντως για το υπουργείο Οικονομικών στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταγραφή των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων χωρίς τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής θα είναι η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, που έως τώρα όμως οι φορολογούμενοι δεν έχουν προμηθευτεί. Με αυτή την κάρτα ο φορολογούμενος θα ενημερώνει απευθείας το TAXIS για την αγορά του και στο τέλος του έτους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα υπολογίζει αυτόματα το σύνολο των αποδείξεων που έχει ο καταναλωτής.

Πηγή: enet.gr