Χάρτης θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Χάρτη που εκτιμά τον μέσο αριθμό θανάτων ετησίως ανά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δημοσιοποίησε η NASA.

Οι περιοχές που σημειώνονται με σκούρο καφέ χρώμα είναι εκείνες που σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι, ενώ οι περιοχές με μπλε χρώμα είναι εκείνες οι οποίες έχουν σημειώσει βελτίωση στη ποιότητα της ατμόσφαιρας τους και άρα μείωση των πρόωρων θανάτων.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν τη 1η Ιανουαρίου 1850 και τη 1η Ιανουαρίου 2000, από τον ερευνητή Τζέισον Ουέστ, βοηθό καθηγητή του τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του North Carolina.

Ο  τοξικός τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM2.5, προέρχεται από σκόνη και αιθάλη που εισέρχονται στους ανθρώπινους πνεύμονες. Υπολογίζεται ότι 2,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με ένα τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με το χάρτη το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν η ανατολική Κίνα, η βόρεια Ινδία και η Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι νοτιοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παρουσιάζουν βελτίωση. 

Πηγή: tvxs.gr