Κλιματική αλλαγή και μπλακ άουτ

Οπως προειδοποιεί το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα συνεχώς αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τη θέρμανση του πλανήτη, όπως τυφώνες, έντονες καταιγίδες, πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασίες, θα έχουν επιπτώσεις στα συστήματα ηλεκτροδότησης των χωρών.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αισθητές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας σταματούν ή ελαττώνουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης κρύου νερού. Πλημμύρες πλήττουν λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, διυλιστήρια και αγωγούς πετρελαίου, ενώ καταιγίδες και πυρκαγιές καταστρέφουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2012 αύξησαν τις ανάγκες για κλιματισμό, οι οποίες προκαλούν ήδη διακοπές και χαμηλή τάση ρεύματος σε κάποιες περιοχές.

«Το κόστος σήμερα ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια. Δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο» λέει ο Τζόναθαν Πέρσινγκ από το υπουργείο Ενέργειας, που επιμελήθηκε την εν λόγω έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμβουλεύουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας να μειώσουν τη χρήση νερού και να ανακυκλώνουν αυτό που χρησιμοποιούν, τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος να ενισχύσουν τα δίκτυά τους και να φτιάξουν εφεδρικά συστήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ τους καταναλωτές να επινοήσουν τρόπους ώστε να μειωθεί η ζήτηση.

Ο Πέρσινγκ εξηγεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της διαταραχής του κλίματος που παρατηρούμε σήμερα, έχει ήδη ενσωματωθεί στο σύστημα εδώ και 150 χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν να αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ενώ ο Πέρσινγκ επιμένει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, σημειώνει ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε πολλά χρόνια μέχρι να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών.

Πηγή: The New York Times