Ο χρυσός φυτρώνει στα δέντρα

Ένα νέο χρυσορυχείο βαθιά κρυμμένο μέσα στη γη αλλά με διαφορετική μορφή από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, ανακάλυψαν ερευνητές. Μάλιστα για να επιβεβαιωθεί κανείς για την ύπαρξή του δεν χρειάζεται να σκάψει στα έγκατα της γης. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στα φύλλα ευκαλύπτων και να διαπιστώσει την χρυσίζουσα απόχρωσή τους, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρυσός «ταξιδεύει» από τις ρίζες του δέντρου μέσω του κορμού και φτάνει μέχρι τα φύλλα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού «Nature Communications», οι επιστήμονες μελέτησαν ευκαλύπτους στη νότια και δυτική Αυστραλία, κάνοντας χρήση ακτινών Χ. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα συγκεκριμένα φυτά έχουν την ικανότητα να απορροφούν τον χρυσό που βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με τις ρίζες τους. Και μπορεί οι ποσότητες να ήταν αμελητέες, ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν λόγο για μια σημαντική ανακάλυψη. Πόσω μάλλον σε μια εποχή που η τιμή του χρυσού έχει φτάσει στα ύψη και τα αποθέματα δείχνουν να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με αμερικανική γεωλογική έρευνα που έγινε το 2011, απομένουν στον κόσμο 51.000 τόνοι χρυσού, ενώ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έχουν εξορυχτεί περισσότεροι από 174.000 τόνοι.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη γεννά ελπίδες για νέα ευρήματα χάρη στην ιδιαιτερότητα των ευκαλύπτων. Συγκεκριμένα, το ύψος των φυτών μπορεί να ξεπερνάει τα δέκα μέτρα, ενώ αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η μορφή που έχουν οι ρίζες των φυτών, οι οποίες φτάνουν ακόμη και σε 40 μέτρα βάθος.

Ίχνη χρυσού είχαν εντοπιστεί σε φυτά και στο παρελθόν, ωστόσο, δεν είχε εξακριβωθεί αν οι ποσότητες είχαν απορροφηθεί από τις ρίζες των δέντρων ή αν είχαν μεταφερθεί στο σημείο με τη βοήθεια του αέρα.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα νέα τους ευρήματα θα ανοίξει η κάνουλα του χρυσού, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευτεί κατά 482% από τον Δεκέμβριο του 2000 έως τον Μάρτιο φέτος. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς το γεγονός ότι οι ανακαλύψεις χρυσού έχουν μειωθεί κατά 45% την τελευταία δεκαετία, τότε τα ευρήματα αυτά αποκτούν ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία.

Το 60% του χρυσού μετατρέπεται σε κοσμήματα, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία της ιατρικής, όπως για παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή: AFP