Η επιστροφή 700 Τούρκων νοσταλγών της Ελλάδας

Επτακόσιοι και πλέον Τούρκοι με "νοσταλγικούς δεσμούς" με την Ελλάδα επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την "χώρα οπού γεννήθηκαν οι ίδιοι είτε οι γονείς τους". Μεταξύ αυτών και ο Λουτφού Καρανταγκ, 99 ετών, ο οποίος ήταν μόλις 10  χρονών όταν, με τη συμφωνία της Λωζάνης για ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκατέλειψε το 1923 το χωριό στη Δυτική Μακεδονία οπού γεννήθηκε και εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Τουρκία "χωρίς να γνωρίζει ούτε μια λέξη τουρκική", όπως δηλωσε.

Την "επιστροφή των Τούρκων νοσταλγών", οι οποίοι έφθασαν στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου με το πλοίο "Λουης Olympia", οργάνωσε το δημαρχείο της Τούζλα (Ακρίτας, στα βυζαντινά χρόνια) στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης.
Οι περισσότεροι ήταν παιδιά αλλά και εγγόνια μουσουλμάνων από την Βόρειο Ελλάδα οι οποίοι ήθελαν "να γνωρίσουν τα μέρη οπού γεννήθηκαν και έζησαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα". Η Χαμιγέτ Χεμλιμέζ, 72 χρόνων, θυμήθηκε ότι ο παππούς της "είχε μια απίστευτη νοσταλγία" για το χωριό στη Μακεδονία οπού γεννήθηκε και "για όλους εκείνους που άφησε πίσω" όταν το 1923 μετακινήθηκε στην Τουρκιά.

Ένα και πλέον εκατομμύριο χριστιανοί που ζούσαν στην Τουρκία και 500.000 περίπου μουσουλμάνοι της Ελλάδος "ανταλλαχτήκαν" σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) , με βάση το θρήσκευμα και όχι τη γλώσσα ή την εθνικότητα.

Πηγή: tovima.gr