Πέντε χρόνια φαγούρα

Στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας του βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία – και όχι μόνο λόγω των ασταμάτητων αποκαλύψεων του Εντουαρντ Σνόουντεν, του θαρραλέου αποστάτη που έχει βγάλει σε κοινή θέα τα πλοκάμια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το πλέγμα συμμαχιών της υπερδύναμης.

Οχι, άλλα είναι αυτά που χαλάνε τον ύπνο –και τον μύθο– του πρώτου μαύρου πλανητάρχη, ο οποίος εξελέγη –δήθεν– για να τιμωρήσει την αμαρτωλή Wall Street και να διασώσει τους εργαζομένους και τη χειμαζόμενη μεσαία τάξη: η κατάρρευση του δικού του οικονομικού και πρωτίστως κοινωνικού «success story», μετά από πέντε χρόνια στον Λευκό Οίκο. Κατάρρευση για την οποία φταίει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές που, ενώ προεκλογικά βγάζουν φλας για να στρίψουν αριστερά, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη στρίβουν δεξιά με χειρόφρενο – για να ρίξουν μετά, βολικά βολικά, τις ευθύνες (τους) στους φανατικούς δεξιούς του Tea Party…

Φταίνε άραγε οι (ακρο-)δεξιοί του Τσαγιού που, με τη σύμφωνη γνώμη του Ομπάμα, στο πλαίσιο του πρόσφατου διακομματικού mega-deal για τη διακοπή του κυβερνητικού «λουκέτου» και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, κόπηκαν από χθες 11 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα SNAP;

Τρέφονται με κουπόνια

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program) αφορά τα περίφημα επιδοτούμενα κουπόνια σίτισης (food stamps), χάρη στα οποία τρέφονται πλέον 45 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες.

Οι σιτιζόμενοι από τα κονδύλια του SNAP, που αυξήθηκαν κατά 70% μεταξύ του 2007 και του 2012, δεν είναι αριθμοί: είναι άνθρωποι που πεινούν, παιδιά, γέροντες, άνεργοι, ΑμεΑ, ανύπαντρες μητέρες –το πιο αδύναμο 1/6 του πληθυσμού της πλουσιότερης, κατά τα άλλα, χώρας στον κόσμο. Και από την Πρωτοχρονιά του 2014 αρχίζει η «αυτόματη» περικοπή στα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων, στο πλαίσιο του περίφημου «sequestration» των ομοσπονδιακών κονδυλίων.

Λεφτά γι’ αυτούς, τους μη έχοντες, δεν υπάρχουν, λέει ο Ομπάμα: κι όμως, η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωσε προχθές πως θα συνεχίσει να τυπώνει μανιωδώς χρήμα (με ρυθμό 85 δισ. δολάρια τον μήνα!), στο πλαίσιο της περιβόητης «ποσοτικής χαλάρωσης», για να κρατά ζωντανές τις τράπεζες και το χρηματο-οικονομικό σύστημα και να σπρώχνει τεχνητά στα ύψη τις χρηματιστηριακές αξίες των μεγάλων εταιρειών της Wall Street, που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει φέτος άνοδο 15% και 132% από το 2009!

Διόλου παράξενο, αφού, σύμφωνα με αποκάλυψη της «USA Today», 60 από τις 500 γιγαντιαίες επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor’s 500 δεν πλήρωσαν πέρσι ούτε ένα σέντσι φόρο –ανάμεσά τους και μεγαθήρια, όπως η τηλεπικοινωνιακή Verizon, που πρόσφατα προχώρησε σε νέες μαζικές περικοπές αμοιβών και εργαζομένων, και η News Corp του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ. Αλλά και αυτοί που πλήρωσαν, πλήρωσαν ελάχιστα –δικαιώνοντας τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και την περίφημη φράση του πως πληρώνει λιγότερους φόρους απ’ ό,τι η γραμματέας του: κατά μέσο όρο οι κολοσσοί τού S&P 500 φορολογήθηκαν με συντελεστή μόλις 12,5%, τρεις φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Πιο πλούσιοι οι… πλούσιοι

Η ιστορία θα γράφει ότι επί των ημερών του… «σοσιαλιστή», για τους εκ δεξιών αντιπάλους του, Ομπάμα, οι δείκτες της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ έσπασαν τα κοντέρ. Η αριστοκρατία του πλούτου κυριολεκτικά θησαυρίζει στα αποκαΐδια της κρίσης.

Σύμφωνα με το Forbes, οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί αύξησαν φέτος τον πλούτο τους κατά 17%, με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία τους να ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, από… μόλις 1,7 τρισ. πέρσι. Τα μισά από αυτά τα χρήματα (1 τρισ.) θα αρκούσαν για να υπερκαλυφθεί το περίφημο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, στο όνομα του οποίου σφάζονται ένα ένα τα ευαίσθητα κοινωνικά προγράμματα των ΗΠΑ! Οσο για το περίφημο «top 1%» της αμερικανικής κοινωνίας, τα τελευταία 30 χρόνια διπλασίασε τον πλούτο του ως προς το ΑΕΠ φτάνοντας το 2010 το 19,8%, από 10% το 1979…

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του «μεγαλύτερου προστίμου στην ιστορία» (13 δισ. δολάρια) που κλήθηκε να πληρώσει η υπερ-τράπεζα JP Morgan ώστε να καθαρίσει διά παντός για τις πρωταγωνιστικές ευθύνες της στο τεράστιο σκάνδαλο των subprime (χαμηλής φερεγγυότητας) στεγαστικών δανείων, δηλαδή της θρυαλλίδας για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που έχει καταστρέψει δεκάδες εκατομμύρια καριέρες και ζωές σε όλο τον κόσμο από το 2007 και δώθε. Οσο μεγάλο κι αν ακούγεται αυτό το ποσό, στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα μπροστά στα υπερκέρδη τής εν λόγω καζινο-τράπεζας (μόνο το ‘12 ξεπέρασαν τα 21 δισ.) -αν βέβαια τα πληρώσει, πράγμα εξαιρετικά αμφισβητήσιμο. Και, φυσικά, κανείς δεν θα πάει φυλακή.

Αλλά και η «σημαία» του Ομπάμα, το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγείας Obamacare, «ξεφτίζει» με μεγάλη ταχύτητα, καθώς αποκαλύπτονται ένα ένα τα «παραθυράκια» και οι συμβιβασμοί υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών σε βάρος των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης (Social Security) και περίθαλψης (Medicare- Medicaid).

Αντί να ασφαλίσει τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων πολιτών, το Obamacare αποδεικνύεται τώρα πως οδηγεί εκτός συστήματος εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους ώς σήμερα Αμερικανούς, που με διάφορες δικαιολογίες δεν γίνονται δεκτοί στα νέα ιδιωτικά προγράμματα! Στριμωγμένος, ο πρόεδρος τα έριξε όλα στις «κακές» ιδιωτικές ασφαλιστικές: τις «κόκκινες γραμμές» τις έχει κρατήσει προφανώς μόνο για τα χημικά του Ασαντ!

Πηγή: efsyn.gr