Επιμένει η τρόικα για πλειστηριασμούς

Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών απέρριψαν κατ’ αρχήν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για σταδιακή άρση των περιορισμών, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη παρέχει ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο. Εν τω μεταξύ, η τρόικα ζήτησε να μετατεθεί για την Κυριακή η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γ.Στουρνάρα για να αξιολογήσει τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που πρότεινε η κυβέρνηση. Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι εκτός από τον ΦΠΑ, θα συμψηφίζονται με οφειλές προς τα ταμεία και οι επιστροφές φόρου εισοδήματος. Σε κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014, με την παράλληλη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για την κύρια κατοικία των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών βάσει θέσπισης συγκεκριμένων κριτηρίων, κατά βάσιν εισοδηματικών, προχωράει η κυβέρνηση. Οι γενικές αρχές τέθηκαν χθες, κατά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα, ενώ οι λεπτομέρειες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων όλο το επόμενο διάστημα έτσι ώστε εντός του Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την τελική ρύθμιση.

Αυτό που στην ουσία θα καταργηθεί είναι η ρύθμιση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2009, βάσει της οποίας δεν επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ύστερα από τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονταν.

Θα παραμείνει, ωστόσο, η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους επιτύχουν να υπαχθούν στον νόμο 3869/2010, που είναι γνωστός ως «νόμος Κατσέλη» και κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαίρεσης από εκποίηση ακινήτου που χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία του και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Μία νέα παράταση, για παράδειγμα εξάμηνη, της αναστολής πλειστηριασμών, η οποία υπενθυμίζεται ότι λήγει στις 31/12/2013, θεωρείται απίθανη. Βεβαίως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε παράταση έστω και μικρότερη των έξι μηνών, εάν βεβαίως δεν θέλει να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος είναι κάτι που απασχολεί εντόνως την κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, υπουργείο και τρόικα συμφώνησαν σε «σιγή ασυρμάτου» πριν υπάρξει οριστική ρύθμιση.

Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, το θέμα των πλειστηριασμών θα συνδεθεί άμεσα με τους όρους των «αποδεκτών δαπανών αξιοπρεπούς διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Με τη βοήθεια της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα καθοριστεί ένα μηνιαίο κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά. Το κόστος αυτό θα θεωρείται ένα «αντικειμενικό κριτήριο», βάσει του οποίου είτε θα γίνεται η ρύθμιση του δανείου από την τράπεζα είτε θα λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο, σε περίπτωση καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πλειστηριασμός. Ο όρος του συνεργάσιμου δανειολήπτη παραπέμπει στην ουσία στη συμπεριφορά του έναντι του πιστωτή και κρίνεται από στοιχεία όπως η ροή αποπληρωμής του χρέους του και η διάθεση μη απόκρυψης στοιχείων. «Στόχος δεν είναι η κύρια κατοικία των φτωχών, αλλά τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο άλλο θέμα, αυτό των εμπορικών μισθώσεων, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στη χθεσινή συνάντηση, καθώς η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση ακόμη και των υφισταμένων, κάτι στο οποίο η ελληνική πλευρά –για την ώρα τουλάχιστον– ανθίσταται. Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών εταίρων έτσι ώστε να καταλήξουν σε κοινή θέση, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να επιχειρηθεί συμφωνία με την τρόικα.

Πηγή: kathimerini.gr