Ροφός ο Βασιλιάς των ψαριών

Ο Ροφός είναι ψάρι, που ανήκει στα περκοειδή, η επιστημονική ονομασία του είναι Epinephelus marginatusΕπινέφελος ο κρασπεδωτός ή Epinephelus guaza, ή Serranus gigas, και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Λέγεται και "ορφός" και κατά Αριστοτέλη "Ορφώ". Συγγενεύει με τη πέρκα το λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα. Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και "επινέφελος", δηλαδή νεφοσκεπής.

Είναι το κυρίαρχο ψάρι στη Μεσόγειο ενώ συναντάται και στον Ανατολικό Ατλαντικό, στον Δυτικό Ινδικό ωκεανό στην Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, στην νότια Βραζιλία και από την Ουρουγουάη μέχρι την Αργεντινή. Λατρεύει τα ζεστά νερά. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι γνωστό από την αρχαιότητα.

Ζει σε άμεση επαφή με τον πυθμένα και επιλέγει ως κατοικία τα υποβρύχια σπήλαια και τους θόλους που δημιουργούν τα βράχια στον βυθό της θάλασσας. Είναι λαίμαργο και το μέγεθός του αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς εάν στην περιοχή που ζει υπάρχει άφθονη τροφή. Σ’ αυτή την περίπτωση οι μετακινήσεις του οι οποίες είναι ούτως η άλλως περιορισμένες, περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Μετακινείται από την περιοχή του μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής, στις αρχές του καλοκαιριού και του χειμώνα, προκειμένου να αναζητήσει πιο σταθερά όσον αφορά στη θερμοκρασία, νερά. Οταν κάποιος συγκρίνει το σχήμα του με αυτό άλλων ψαριών, βγάζει το συμπέρασμα ότι πρόκειται γιά ένα παχουλό, χοντρό ψάρι.