«Φρένο» στην υπερθέρμανση έβαλε η απαγόρευση των χημικών του όζοντος

Φρένο στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής έβαλε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 με την απαγόρευση των χημικών ουσιών (χλωροφθοράνθρακες) που καταστρέφουν το όζον.

Ανάλογο ρόλο, όμως, έπαιξαν και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση – «κραχ» του μεσοπολέμου, στη διάρκεια των οποίων μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου κ.α.), λόγω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία νέα επιστημονική έρευνα, η οποία κατέγραψε και συσχέτισε στατιστικά -για την περίοδο 1880 – 2010- το επίπεδο της θερμοκρασίας της Γης στον 20ο και 21ο αιώνα, με τα «αέρια του θερμοκηπίου» και τους χλωροφθορανθράκες.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Geoscience", εκτιμούν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ήταν σήμερα κατά 0,1 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη, αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Παρόλο που η εν λόγω μείωση δεν είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι ούτε αμελητέα, δεδομένου ότι κατά τον προηγούμενο αιώνα η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Οι χλωροφθοράνθρακες είναι κυρίως βιομηχανικά αέρια, που χρησιμοποιούνταν ως βιομηχανικοί διαλύτες, ψυκτικά, αεροζόλ κ.α. Ανοίγουν τρύπες στο στρώμα του όζοντος, ενώ παράλληλα δρουν ως ισχυρά «αέρια του θερμοκηπίου» (10.000 ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ διαρκούν έως 100 χρόνια), παγιδεύοντας την θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης πολύ πιο αποτελεσματικά.

Αν και η συσσώρευση των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα δεν έχει σταματήσει, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Παρόλο που υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες σχετικά με αυτό το «φρενάρισμα» στην υπερθέρμανση του πλανήτη (η μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα, οι διαχρονικές αλλαγές στο φαινόμενο του Ελ Νίνιο κ.α.), η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει πλέον και την επίπτωση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (που υπέγραψαν 46 χώρες), καθώς επίσης των δύο μεγάλων πολέμων και του οικονομικού «κραχ» ανάμεσά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ