Το ακριβότερο χρήμα αλλάζει την ισορροπία των έργων.
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εν όψει της κατάθεσης των επικαιροποιημένων συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων στη Βουλή. Ήδη οι πρώτες «κανονιές» έπεσαν από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή, ο οποίος κατήγγειλε τον υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για σκάνδαλο κατά του Δημοσίου λόγω των επικαιροποιημένων όρων των συμβάσεων παραχώρησης.
Έμπειρος πολιτικός, που είναι πια εκτός Βουλής, διακρίνει την απόπειρα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει τη δημιουργία αρνητικού κλίματος προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το έδαφος είναι πρόσφορο, όπως λέει, και αυτό για πέντε λόγους.
Τα… διαχρονικά διόδια
Πρώτον, θα επανέλθει εκ νέου στην πολιτική συζήτηση έπειτα από πολύ καιρό το θέμα των διοδίων, το οποίο κατά παράδοση αποτελεί προσφιλές πεδίο ανέξοδης ρητορικής, απειλώντας να αναζωπυρώσει -εν μέσω υψηλής φορολόγησης- το κίνημα «δεν πληρώνω», το οποίο είχε προκαλέσει σημαντική ζημιά στη χρηματοικονομική κατάσταση των παραχωρήσεων το 2011.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι, καθώς η πολιτική διοδίων παραμένει σταθερά προσηλωμένη στα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις και τα τέλη δεν θα μειωθούν, η κυβέρνηση Σαμαρά θα βρεθεί να διαφοροποιείται επί της ουσίας από τη διαπραγματευτική «γραμμή» των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, οι οποίες για να βάλει «πλάτη» το Δημόσιο είχαν ορίσει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της τιμής των διοδίων τόσο για τα υπό κατασκευή τμήματα όσο και για τους μόνιμους χρήστες των αυτοκινητόδρομων – όσο και εάν αυτό δεν γινόταν αποδεκτό από τις δανείστριες τράπεζες.
Διαβάζοντας πίσω από τις τροποποιήσεις
Δεύτερον, όπως παραδέχεται, η πλειονότητα των βουλευτών όλων των κομμάτων δεν έχουν ούτε τον χρόνο, αλλά ούτε και τη γνώση για να εντοπίσουν τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των αρχικών και των τροποποιημένων συμβάσεων, αγνοούν σε μεγάλο βαθμό το βάθος της υπόθεσης και δεν είναι ενήμεροι της πολυπλοκότητας των συμβάσεων παραχώρησης. Έτσι, θεωρείται αρκετά πιθανό πολλοί βουλευτές να ακολουθήσουν ως «μπούσουλα» το πρώτο ερμηνευτικό πλαίσιο που θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο.
Τρίτον, όπως λέει, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από βουλευτές που προέρχονται από νομούς στους οποίους είχε σχεδιαστεί η διέλευση των νέων αυτοκινητόδρομων, αλλά, λόγω των αλλαγών στις συμβάσεις, τμήματα των έργων θα περικοπούν και θα μετατεθούν για το μέλλον.
Πρόκειται για τη Φθιώτιδα (κόβεται το νότιο ορεινό τμήμα του Ε65), τα ορεινά Τρίκαλα (η βόρεια ορεινή χάραξη αλλάζει) και οι νομοί Ηλείας και Μεσσηνίας, στους οποίους η Ολυμπία Οδός προγραμματίζεται να φτάσει στο μέλλον. Έτσι, αναμένεται να συγκροτηθούν οριζόντιες και ίσως διακομματικές παρατάξεις τοπικών βουλευτών, που κατά πάσα πιθανότητα θα πυροδοτήσουν το κλίμα στο κοινοβούλιο.
Κόντρα για το μπουκέτο των €2,2 δισ. και τα έσοδα
Τέταρτον, όπως εκτιμά, αναμένεται να δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση και σε σχέση με την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ, η οποία επιτρέπει τη διοχέτευση ως και 2,2 δισ. ευρώ τους αυτοκινητόδρομους προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κενό των παραχωρήσεων και καθιστώντας έτσι εφικτή την επανεκκίνηση των έργων. Μάλιστα, αναμένεται να μπουν στο ίδιο «μπουκέτο» και οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι παραχωρησιούχοι.
Πέμπτον, αναμένεται να συζητηθεί έντονα η νέα οικονομική ισορροπία στη διανομή των εσόδων από τα διόδια μεταξύ του Δημοσίου και των παραχωρησιούχων, που, σύμφωνα με τις παραδοχές που αποδέχθηκαν το υπουργείο Υποδομών, οι τράπεζες και οι εταιρείες συνολικά θα μειωθούν από 22 δισ. ευρώ (όπως υπολογίζονταν το 2007) σε 8,4 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης, λόγω της κρίσης, του περιορισμού της κυκλοφορίας και της κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών του έργων.
Στο μεταξύ, συμπίπτει χρονικά με όλα αυτά η παραίτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Νίκου Σηφουνάκη από τη θέση του εισηγητή της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα Υποδομών, καθώς όπως είπε στον «ΒΗΜΑ FM», είχε την ευθύνη ενός τομέα στον οποίο η κυβέρνηση ενεργούσε μονομερώς και εκ των υστέρων μόνο ο ίδιος «διάβαζε τις ανακοινώσεις και αποφάσεις».
Μια ανελέητη αλήθεια
Πάντως, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι επί της ουσίας αποκαλύπτεται μία ανελέητη αλήθεια, η οποία ήταν αναπόφευκτο να μην αναδειχθεί όσο η χώρα παραμένει εκτός αγορών και το κόστος του χρήματος έχει γίνει απαγορευτικό.
Ότι, δηλαδή, οι συμβάσεις αναπροσαρμόζονται και τα έσοδα του Δημοσίου μειώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ακριβότερος δανεισμός και τα υψηλότερα επιτόκια των παραχωρησιούχων και να «βγει» το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Πηγή: tovima.gr