Να ανοίξει το «κλειστό επάγγελμα του τραπεζίτη»!

«Μνημείο στησίματος» μελετών και έργων μέσα στην κρίση το πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. κατήγγειλε δημόσια ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Κριτική στον πλήρως αδιαφανή και “θεόκλειστος χώρο” των τραπεζών και το “κλειστό επάγγελμα του τραπεζίτη” έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. “Απορώ με τον κ. Στουρνάρα. Βάφτισε κλειστό το επάγγελμα των Μηχανικών και των Δικηγόρων, αλλά όχι την δραστηριότητα του Τραπεζίτη και των Τραπεζών, που μαζεύουν όλο το σύστημα σε τρείς ομίλους με αδιαφάνεια στην εγγυοδοσία, στην δανειοδοσία, σε όλα” είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε:

“Όλοι μας έχουμε χρεωθεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί το Τραπεζικό σύστημα. Απαιτούμε τα λεφτά μας να τα διαχειρίζονται κάποιοι με διαφάνεια”.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι “για πολλά χρόνια διαπιστώνουμε τις στρεβλώσεις του συστήματος παραγωγής έργων στη χώρα. Συζητάμε και προτείνουμε μέτρα, νόμους και πρακτικές, για την αντιμετώπιση φαινομένων που δεν είναι τιμή ούτε για τον κλάδο, ούτε για τη χώρα. Μετά από τρεισήμισι χρόνια που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, πρέπει να δούμε το χώρο μας -την παραγωγή έργων- όχι ως ένα διακριτό, ξεκομμένο κλάδο που αντιμετωπίζει μόνος του τα προβλήματα και την κρίση, αλλά ενταγμένο στο συνολικό πρόβλημα που έχει η χώρα”.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων, που αδυνατούν και πολιτικά και επιχειρησιακά να προωθήσουν οι κρατικές δομές. Ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ προτίθεται να υλοποιήσει ηλεκτρονικό σύστημα για αυτόματη λήψη επάρκειας πτυχίου, για να στηριχτούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά και να βοηθηθούν οι 60-70.000 μηχανικοί που δυο φορές το χρόνο υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν χαρτιά γι” αυτό και μόνο το λόγο.

Μίλησε για την αναγκαιότητα ενός κοινού πλαισίου παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, αλλά και μιας “τράπεζα ιεραρχημένων έργων” ώστε να σταματήσει η πρακτική της προώθησης των “ώριμων” έργων. Υπενθύμισε ότι η ΔΕ συζήτησε πριν λίγο καιρό ένα “ώριμο” έργο, την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ένα έργο πολυτελές, με καλές μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ωνάσειο Ίδρυμα – “είχαμε καταγγείλει τον θεσμό της δωρεάς μελετών, τότε, γιατί κάτι τέτοιο κρύβει και άλλα πράγματα πίσω του” είπε χαρακτηριστικά – αλλά δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται έργα στο πρόγραμμα κατασκευής, μόνο και μόνο επειδή είναι “ώριμα”, αλλά δεν τα έχει ανάγκη η χώρα, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση.

Σε ότι αφορά τις τεράστιες εκπτώσεις που δίνονται κατά την ανάθεση των μελετών, ο κ. Σπίρτζης κάλεσε τους τελευταίους υπουργούς Οικονομικών (κ.κ. Στουρνάνα και Παπακωνσταντίνου) να αιτιολογήσουν πώς δέχεται το Ελληνικό Δημόσιο εκπτώσεις στις μελέτες 75% και 80%; “Πώς μπορούμε να έχουμε ένα σοβαρό ποιοτικό αποτέλεσμα για τις μελέτες, για να μην έχουμε και τις άλλες στρεβλώσεις στα έργα, όταν πρόχειρα αποδόμησαν έναν κλάδο και έναν χώρο, με τους δογματισμούς που υπηρετούσαν;” ανέφερε συγκεκριμένα. Επίσης, ο κ. Σπίρτζης ζήτησε να τεθούν εκτός “μνημονίου” οι δημόσιες υποδομές και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, “ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από την υποταγή στους μεταπράτες και στο τραπεζικό σύστημα”, να δημιουργηθούν πρότυπα π.χ. για τις συμβάσεις των δημόσιων έργων, των παραχωρήσεων των Σ.Δ.Ι.Τ., “μέσα στην κρίση χρειάζονται τρία χρόνια διαπραγμάτευσης για να προχωρήσουν τα έργα οδοποιίας εξαιτίας των κακών συμβάσεων που είχαν γίνει”, είπε, να σταματήσει ο τεχνικός κλάδος να αποτελεί “πάρεργο” και άλλοθι στο τραπεζικό σύστημα, υπενθυμίζοντας ότι το ΤΕΕ κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για αποπληρωμή των “κουρεμένων” αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (1,5 δισ. ευρώ), που μαζί με τα υπόλοιπα του ΕΤΑΑ φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ, με ένα μακροχρόνιο ομόλογο, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα από ένα consortium Τραπεζών, με εγγύηση αυτό το ομόλογο.

Να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα συντάσει τα τιμολόγια και τις προδιαγραφές, με βάση τα διεθνή πρότυπα, να προωθηθεί, επιτέλους, το Μητρώο Ιδιωτικών Έργων στο πρότυπο και στη λειτουργία των Μητρώων Δημοσίων Έργων και να δημιουργηθεί ένας φορέας πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, ακόμη και για τους Τεχνίτες, να μετακυληθεί το κόστος μελετών στην φάση της κατασκευής και της χρηματοδότησης από το Ε.Σ.Π.Α., να υπάρξει συνολικός εθνικός σχεδιασμός για τα λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας, τα έργα μεταφορών, τους βιολογικούς, τα έργα περιβάλλοντος, ώστε να πάψουν να εντάσσονται και να απεντάσσονται κατά το δοκούν. Και τέλος, να γίνουν τα πάντα για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

“Δεν είναι δυνατόν για να ωριμάσουν κάποια έργα να θέλουμε δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια από τη στιγμή που θα συλληφθεί η πρόταση για ένα έργο μέχρι τη στιγμή που θα βγει η προκήρυξη για την εκτέλεσή του. Αυτό δεν συνάδει με καταστάσεις σαν τη σημερινή. Δεν είναι δυνατόν να βγούμε από την κρίση αν δεν έχουμε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων” είπε χαρακτηριστικά.