Περίπου 2.700 εκτοπισμένοι και 18 νεκροί στη Σαρδηνία από την κακοκαιρία

«Περίπου 2.700 πολίτες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και φιλοξενούνται σε δημόσιους χώρους ή στους γονείς τους», ανέφερε ο Ορλάντο απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, εστιάζοντας συγχρόνως στον εξαιρετικό χαρακτήρα που προσέλαβε η χθεσινοβραδινή νεροποντή «με 450 χιλιοστόμετρα βρόχινου νερού σε λίγες μόνον ώρες σε σχέση με τον μέσο όρο των χιλίων χιλιοστόμετρων το χρόνο» που σημειώνεται σε όλη την ιταλική επικράτεια. «Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι η εξασφάλιση μιας στέγης για όλους τους πολίτες και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην κυκλοφορία όλες τις οδικές αρτηρίες του νησιού», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης της Σαρδηνίας Ούγκο Καπελάτσι.

Λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που συνεχίσθηκαν για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, πολλοί ποταμοί έσπασαν τα φράγματα και προκάλεσαν την κατάρρευση κυρίων τμημάτων σε τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανεξακρίβωτο, έως τώρα, αριθμό αγνοουμένων. Στα θύματα συγκαταλέγεται και ένα παιδί δύο μόλις ετών.

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας παρασύρθηκε από το μένος των υδάτων, ενώ συνόδευε ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Ο αστυνομικός που οδηγούσε το περιπολικό, είναι νεκρός.

Πολλοί οδηγοί εγκλωβίσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ αρκετά από τα θύματα δεν κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους, τα οποία και πλημμύρισαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε πριν από λίγο επίσημα την Σαρδηνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο, δραματικό όσο και εξαιρετικό συμβάν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.

«Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ενρίκο Λέτα, τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που μετέχουν στην επιχείρηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και προσφέρουν τις ώρες αυτές το πολύτιμο έργο τους.

Πηγή: kathimerini.gr