«Βόμβα» για την υγεία τα τρανς λιπαρά οξέα – Απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ

Απειλή για την δημόσια υγεία χαρακτήρισε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα τρανς λιπαρά οξέα, απαγορεύοντας την χρήση τους στα τρόφιμα, μεταξύ αυτών και πολλές κατηγορίες ευρείας κατανάλωσης. Την έρευνα για τις βλαβερές επιπτώσεις τους, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τα λιπαρά τρανς είναι κυρίως φυτικά έλαια στα οποία έχει προστεθεί υδρογόνο, μια διαδικασία που τα μετατρέπει σε κακά λίπη με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία. Πρόκειται για δυσκολοχώνευτο λίπος που ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συντελούν στην εμφάνιση της πιο επιθετικής μορφής αθηροματικής πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας επικίνδυνα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι κατεψυγμένες πίτσες, τα σνακ τύπου πατατάκια, τα τυποιημένα κέικ, τα μπισκότα, οι σφολιάτες και τα λάδια μετά από το πρώτο τηγάνισμα.

Στην χώρα μας έχουν γίνει συστάσεις στην βιομηχανία ώστε τα τρανς να είναι το 2% του συνόλου των λιπαρών.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν τα εν λόγω κακά λιπαρά.

Πηγή: ethnos.gr