Άφοβα τα κυκλώματα

Μόνον ως εξαίρεση στον κανόνα της γενικής ατιμωρησίας των έκνομων ενεργειών θα πρέπει να εκληφθεί η αποκάλυψη του εγκληματικού κυκλώματος γιατρών και μιας φαρμακοποιού, που συστηματικά διακινούσαν ναρκωτικά χάπια και ληγμένα φάρμακα, έχοντας αναπτύξει πολυδαίδαλη δράση, η έκταση της οποίας εκ των υστέρων διερευνάται.

Οπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη «επιτυχία» των διωκτικών αρχών ήλθε μάλλον τυχαία παρά ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής και μεθοδικής προσπάθειας. Με άλλα λόγια, εάν δεν είχαν εντοπιστεί κατά λάθος ένας 60χρονος Ελληνας και ένας 30χρονος Αλγερινός, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δεκάδες χάπια, η συμμορία θα συνέχιζε να πλουτίζει σε βάρος ασθενών συμπολιτών μας.

Στα χρόνια του Μνημονίου το μόνο βέβαιο είναι ότι ενισχύθηκαν και έγιναν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι των παρανομιών εκείνων που η αποκάλυψή τους συνήθως συνοδεύεται από την είσπραξη χρηματικών ποσών, είτε με τη μορφή προστίμων είτε μέσω άλλης διαδικασίας.

Στο κοινωνικό πεδίο όμως, σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο, την υγεία του και την αξιοπρέπειά του, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αντί ενίσχυσης με στόχο την εντατικοποίηση του έργου τους, αποδυναμώθηκαν, αφέθηκαν να υπολειτουργούν και δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παράνομοι να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, έχοντας μόνη ανησυχία το τυχαίο γεγονός που θα αποκαλύψει τις δράσεις τους, όπως δηλαδή συνέβη με τη σύλληψη της φαρμακοποιού από τον Πειραιά και την έρευνα για γιατρούς-συνεργάτες της.

Οι διωκτικές αρχές ας μην πανηγυρίζουν για την ικανότητά τους και την αποκάλυψη του συγκεκριμένου κυκλώματος που φέρεται να έχει συνταγογραφήσει χιλιάδες συνταγές και να έχει διακινήσει σε χρήστες μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σκευασμάτων, ενώ εξετάζεται η πληροφορία που θέλει έναν άνθρωπο να έχει χάσει τη ζωή του από ακατάλληλα φάρμακα.

Διότι ατυχώς γι' αυτούς και δυστυχώς για την κοινωνία που δοκιμάζεται, παρόμοια εγκληματικά κυκλώματα υπάρχουν πολλά, τη δράση των οποίων δεν γνωρίζουμε και πιθανόν δεν θα μάθουμε ποτέ εξαιτίας της αποδόμησης των αρμόδιων υπηρεσιών. Αλλά και λόγω των κεντρικών επιλογών αυτής της κυβέρνησης που γνωρίζει άριστα να υλοποιεί, τυφλά, τα εισπρακτικού χαρακτήρα διατάγματα της τρόικας και στρουθοκαμηλίζει όταν χρειάζεται να υπερασπιστεί τους πολίτες της από τις ποικίλες δραστηριότητες σκοτεινών ατόμων, που κερδίζουν αδιαφορώντας αν τα κέρδη τους προέρχονται από την εκμετάλλευση αθώων και ανυποψίαστων.

Στα χρόνια του Μνημονίου, με τη χώρα να βιώνει την πιο άγρια εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, το έγκλημα συνεχίζει να επελαύνει θρασύ και άφοβο, την ίδια ώρα που η ανθρώπινη ύπαρξη χάνει συνεχώς την αξία της. Ελλείψει φυλάκων.

Πηγή: enet.gr