Ανοιχτή η επανεξέταση της ιδιωτικοποίησης του νερού

Κατά της μεταβίβασης των εταιριών ύδρευσης προσέφυγαν εργαζόμενοι και φορείς

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την τύχη της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εν όψει της καθαρογραφής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να ακυρώνει την μεταφορά των δύο εταιριών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η εν λόγω πληροφορία, η οποία αποτελεί κοινό μυστικό και συζητείται ευρύτερα εντός της κυβέρνησης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, ακυρώνει de facto την οποία απόπειρα ιδιωτικοποίησης των παραχωρησιούχων εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ανοίγει ζήτημα πιθανής ενεργοποίησης της ρήτρας περί λήψης ισοδύναμων μέτρων, ελλείψει εσόδων από την αποκρατικοποίηση.

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Ασημίνα Ξηροτύρη, τονίζει ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣΤΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Επισήμως, η κυβέρνηση αναμένει την κοινοποίηση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι και φορείς κατά της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποίησεων και αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ερώτησή της η κυρία Ξυροτύρη επικαλείται δήλωση τόσο του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ όσο και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρέν, βάσει της οποίας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών, η δε Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες.

Είχε προηγηθεί, όπως λέει, η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και η εξαγγελία από τους δήμους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για «δημοτικοποίηση» της εταιρίας.

Πηγή: tovima.gr