Ανατιμήσεις έως και 20% στα καυσόξυλα

Ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 20% καταγράφονται εν μέσω της χειμερινής περιόδου στις τιμές των καυσόξυλων, μετά τη μεγάλη ζήτηση που επέφερε η στροφή των καταναλωτών σε… φθηνότερες λύσεις θέρμανσης.

Η απαγορευτική -για πολλούς- τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραγγελίες, με μεγάλη μερίδα πολυκατοικιών του λεκανοπεδίου Αττικής να έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο μόνο για «ειδικές περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης», όπου το κρύο πέρα από αφόρητο καθίσταται και… επικίνδυνο.

ΜΕ ΤΟ ΚΥΒΙΚΟ
Οι φετινές αλλαγές στη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, θέλει τους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα με το κυβικό και όχι με το κιλό/τόνο, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Έτσι, ένα κυβικό ελιάς, που ζυγίζει περίπου 550 κιλά, ανάλογα με την πυκνότητα του ξύλου, στοιχίζει σήμερα κατά μέσο όρο 100-110 ευρώ, έναντι 90 ευρώ, για την ίδια ποσότητα, μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Οι τιμές εμφανίζουν μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την περιοχή, καθώς και τις ημέρες παραγγελίας, εμφανίζοντας μικρή απόκλιση των 5 ευρώ, όπως επισημαίνει στην «ΗτΣ» έμπορος από την περιοχή του Χαλανδρίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο ξεφύτρωσαν πολλές μάντρες από μη επαγγελματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν της ανάγκης του κόσμου για θέρμανση».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τα ξύλα πρέπει να είναι ξεσκέπαστα, να τα βλέπει ο ήλιος και να αερίζονται προκειμένου να μην υπάρχει υγρασία. Αρκετοί μαντράδες κρατούν τα ξύλα σκεπασμένα με μουσαμάδες, έτσι ώστε να ζυγίζουν περισσότερο, ενώ με δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές κερδίζουν περισσότερο από τον καταναλωτή». Ωστόσο οι βασικές πηγές της φετινής θέρμανσης, που δεν είναι άλλες από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια, αρχίζουν να χάνουν σταδιακά την πρωτοκαθερδία της οικονομικής λύσης, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στην τιμή και την ποιότητα της θέρμανσης. «Οι τιμές ήδη αυξάνονται όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα» όπως επισημαίνει ο έμπορος καυσόξυλων, υπογραμμίζοντας πως «οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν βάρος στην ποιότητα του ξύλου, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στην απόδοση και στις ώρες καύσης».

Αυξημένη ζήτηση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπόρων ξυλείας καύσης, με το τέλος του φετινού καλοκαιριού, η ζήτηση είχε αυξηθεί έως και 40%, προκειμένου οι καταναλωτές να αποθηκεύσουν για τον χειμώνα, αλλά και να αγοράσουν φθηνότερα.

Πηγή: ethnos.gr