Ανάκαμψη της έκτασης των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, φέτος το καλοκαίρι, δείχνουν τα τελευταία δεδομένα από την αποστολή Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Επιστήμονες δήλωσαν ότι τόσο η έκταση όσο και ο όγκος του πάγου έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013, όταν ο θαλάσσιος πάγος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ολόκληρης της χρονιάς, ο όγκος του πάγου υπολογίστηκε σε 9.000 κυβικά χιλιόμετρα. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μόλις 6.000 κυβικά χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι σε ποσοστό 90% η αύξηση οφείλεται στην ανάπτυξη του λεγόμενου πολυετούς πάγου, δηλαδή του θαλάσσιου πάγου που δεν λιώνει για τουλάχιστον ένα καλοκαίρι.
«Ο πολυετής πάγος πιστεύεται σε γενικές γραμμές πως είναι κάτι καλό, αφού σημαίνει ότι ο όγκος πάγου είναι παλιότερος, παχύτερος και πιο ανθεκτικός», εξήγησε ο καθηγητής Άντι Σέπερντ από το Κέντρο Πολικών Παρατηρήσεων και Μοντέλων του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. «Η ανάπτυξη πολυετούς πάγου δείχνει ότι η τήξη φέτος το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήπια ή ότι η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη.»
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν περίμεναν η έκταση του πάγου να είναι τόσο μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Εξετάζοντας τα νέα δεδομένα, είδαν ότι η διατήρηση πολυετούς πάγου είναι ιδιαίτερα εμφανής γύρω από το αρχιπέλαγος του Καναδά και τη βόρεια Γροιλανδία, όπου υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πάγου δύο και τριών ετών απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι τα δεδομένα που κατεγράφησαν με τα υπερσύγχρονα ραντάρ του Cryosat δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για εφησυχασμό. «Παρότι η ανάκαμψη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη, πρέπει να εξεταστεί με φόντο τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο καθηγητής Σέπερντ στο BBC. «Εκτιμάται ότι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Αρκτική είχε κάθε Οκτώβριο περίπου 20.000 κ.χλμ. θαλάσσιου πάγου, οπότε τα σημερινά επίπεδα παραμένουν ανάμεσα στα κατώτατα των τελευταίων 30 ετών.»
Πηγή: naftemporiki.gr