Μεγάλα τεχνολογικά προϊόντα που αποχαιρετίσαμε το 2013

Καθώς το 2013 πλησιάζει στο τέλος του, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να δούμε όχι μόνο αυτά που κερδίσαμε όλη τη χρονιά αλλά και αυτά που χάσαμε.

Από τον «θάνατο» του Google Reader, μέχρι την αποτυχία του HTC First και τη χλιαρή αποδοχή του iPhone 5, είδαμε πολλά γνωστά τεχνολογικά προϊόντα να εξαφανίζονται. Μεταξύ αυτών, και αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες-θρύλοι. Από την κλασσική μηχανή αναζήτησης AltaVista και το mp3 player Winamp, που σηματοδότησε μία ολόκληρη γενιά, μέχρι τη “wannabe PayPal” υπηρεσία της Google, το Checkout.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα τεχνολογικά προϊόντα που αποχαιρετήσαμε αυτή τη χρονιά:

1.    HTC First (γνωστό και ως «το κινητό του Facebook»)

Τον Απρίλιο του 2013, το Facebook αποφάσισε να κάνει ένα άνοιγμα προς την αγορά των κινητών τηλεφώνων με το Facebook Home για Android, ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον με εφαρμογές που συνδέουν άμεσα το χρήστη με όλες τις λειτουργίες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Παρόλο που το Facebook Home δούλευε και σε άλλες συσκευές Android, έκανε το ντεμπούτο του στο HTC First, ένα smartphone μεσαίας κατηγορίας για μεσαίας κατηγορίας χρήστες.

Δυστυχώς όμως για το Facebook, τόσο το Home όσο και το HTC First έπιασαν πάτο. Και παρόλο που το Home υπάρχει ακόμα, η HTC σταμάτησε την παραγωγή του HTC First λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του και έγινε το κινητό με τον μικρότερο κύκλο ζωής μετά το αποτυχημένο Microsoft Kin.

2.    Apple iPhone 5

Το Σεπτέμβριο του 2013, η Apple κυκλοφόρησε όχι μία αλλά δύο νέες συσκευές iPhone: το iPhone 5S και το iPhone 5C.

Με εξαίρεση την πολυχρωμία του, το iPhone 5C είναι ουσιαστικά ένα iPhone 5 με καλύτερη εμπρόσθια κάμερα. Το αποτέλεσμα ήταν η Apple να αποσύρει το iPhone 5, ενώ παραδόξως το iPhone 4S κυκλοφορεί ακόμα.

3.    Winamp

Πριν το iTunes υπήρχε το Winamp, μία μοντέρνα εφαρμογή ψηφιακού μουσικού player. Για αυτούς που ανήκαν στη γενιά του Napster, το Winamp ήταν το πρώτο jukebox σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χάρη στην ικανότητά του να παίζει CD και mp3 αρχεία σε μία επιφάνεια που μπορούσε να προσαρμόσει ο χρήστης στα γούστα του.

Αν και η υπηρεσία υπήρξε πολύ δημοφιλής μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η AOL, που αγόρασε το Winamp και τη μαμά-εταιρεία Nullsoft το 1999, ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο κλείνει τη μουσική υπηρεσία.

4.    AltaVista

Τον Ιούλιο του 2013, η Yahoo έκλεισε επισήμως το AltaVista.com, μία κλασσική μηχανή αναζήτησης από τις ένδοξες μέρες του web 1.0, που πέρασε στα χέρια της Yahoo το 2003.

Πάντως, το γεγονός ότι η Yahoo κράτησε την ιστοσελίδα για μία δεκαετία λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο τεχνολογικός γίγαντας τα τελευταία 10 χρόνια.

5.    Google Checkout

Το 2006, η Google κυκλοφόρησε την υπηρεσία Google Checkout, με στόχο να ανταγωνιστεί το PayPal στον κόσμο των online πληρωμών και συναλλαγών.

Παρά το γεγονός ότι το Checkout ανήκε σε ένα τεράστιο όνομα, δεν κατάφερε να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό. Έτσι, το 2011 η Google συγχώνευσε το Checkout με το Google Wallet ώστε να μπορούν οι χρήστες να πραγματοποιούν και να δέχονται πληρωμές στο διαδίκτυο.

Το Μάιο, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως κλείνει το σκέλος του Google Checkout από παντού, εκτός από τις συναλλαγές στο Google Play.

Με το Checkout και το Wallet, η Google απέτυχε να κερδίσει μία θέση στον κόσμο των online πληρωμών, με το PayPal, το Stripe, το Braintree και το Square να συνεχίζουν να αποδεικνύουν πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο χώρο αυτό.

6.    Google Reader

Το Μάρτιο του 2013, η Google ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στο Google Reader, την πιο δημοφιλή RSS υπηρεσία στον κόσμο.

Αν και η ίδια η εταιρεία δήλωσε ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση «λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος», ο θάνατος του προϊόντος άνοιξε την αγορά σε άλλες εναλλακτικές του Google Reader, με δημοφιλέστερο αντικαταστάτη το Feedly.

Πηγή: Mashable