1944, Νο 2 «Δελτίο Ταυτότητας» Κυνουριάτη ομήρου σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Σύνδεση με τα προηγούμενα

Το έγγραφο που παρουσιάζεται είναι το «Δελτίο Ταυτότητας», του Κωνσταντίνου Χουτόπουλου, ο οποίος υπήρξε όμηρος των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής (στην Ελλάδα)  και προωθήθηκε στην Αυστρία σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, η εν λόγω ταυτότητα έχει εκδοθεί στο Γκρατς της Αυστρίας.

Η «περιπέτεια» του περιγράφεται λεπτομερώς σε ημερολόγιο συγκρατούμενου του, βλέπε εδώ, το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το αντίστοιχο κεφάλαιο στο οποίο εξιστορείται η μεταφορά των ομήρων από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην Αυστρία:

«…από εκεί μας πήγαν στο Γκρατς μετά από 14 μέρες ταξίδι, μας πήγαν σε λάγγες (παράγκες στρατοπέδου) στις 26 Ιουλίου, αφού μας βγάλανε φωτογραφίες, στοιχεία κλπ. Στις 2 Αυγούστου μας βάλανε σε ομάδες και άλλους έστειλαν από εδώ και άλλους από εκεί, εμάς 20 νοματαίους μας πήγαν στο Krieglach και 100 (νοματαίους) αφήσαμε στο Κίγκπεργκ?, τους άλλους δεν γνωρίζουμε…».

Λίγα λόγια για το «Δελτίο Ταυτότητας»

Το έγγραφο εκδόθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας, στις 31 Ιουλίου 1944. Η ταυτότητα είχε περιορισμένη χρήση, εγχώρια, και είχε ισχύ διάρκειας μέχρι τις 30 Ιουλίου 1946, ευτυχώς!!! που δεν χρειάστηκε ανανέωση θεώρησης, γιατί τον Μάιο του 1945 απελευθερώθηκε, ο κάτοχος της, από τα Συμμαχικά στρατεύματα, μετά την κατάρρευση της Χιτλερικής Γερμανίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε το «Δελτίο Ταυτότητας».

Υ.Γ: Και ο Κωνσταντίνος Χουτόπουλος κατέγραψε τα «απομνημονεύματα» της αιχμαλωσίας του σε ημερολόγιο, το οποίο θα παρουσιαστεί λίαν συντόμως.