Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα σκάσει σε ελληνικά χέρια

Στα χέρια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα «σκάσει» από κακούς χειρισμούς ή από άγνοια το ζήτημα της έγκρισης καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, προειδοποιούν οι Πράσινοι.

«Πολύ περισσότερο δεν έχει προετοιμάσει παρέμβαση για να απορριφθεί η αίτηση. Αν δεν απορριφθεί όμως ρητά η αίτηση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, τότε το θέμα επιστρέφει στην Κομισιόν, και πολύ πιθανό να δώσει την έγκρισή της» «Προς το παρόν η ελληνική προεδρία (από 1/1/2014) δεν έχει προβλέψει να υπάρχει συμβούλιο υπουργών Γεωργίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν λήξει η προθεσμία που υπάρχει με βάση τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί για την έγκριση ή απόρριψη αιτήσεων Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ)», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος, που ρώτησε τον υπουργό κατά τη συνάντηση (του δεύτερου) με τους Ελληνες ευρωβουλευτές. «Πολύ περισσότερο δεν έχει προετοιμάσει παρέμβαση για να απορριφθεί η αίτηση. Αν δεν απορριφθεί όμως ρητά η αίτηση μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των τριών μηνών, που λήγει 7 Φεβρουαρίου, τότε το θέμα επιστρέφει στην Κομισιόν, και πολύ πιθανό να δώσει την έγκρισή της όπως φαίνεται από τη θετική εισήγησή της. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει επίσης να συμβεί κάτι παρόμοιο και με τα θέματα κλωνοποιημένων ζώων και των προϊόντων από αυτά».

Πάντως, υποστηρικτική στην προσπάθεια να απορριφθεί η αίτηση για έγκριση της νέας γενετικά τροποποιημένης (μεταλλαγμένης) ποικιλίας καλαμποκιού, είναι η απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας υγείας του Ευρωκοινοβουλίου. Υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που κατέθεσαν Ευρωπαίοι Πράσινοι και άλλες πολιτικές ομάδες, με το οποίο καλούνται οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να απορρίψουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί η καλλιέργεια ενός τύπου γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) αραβόσιτου για πρώτη φορά στα τλευταία 15 χρόνια. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 15 κατά. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο εκπρόσωπος της υγείας και της Ασφάλειας των Τροφίμων Bart Stas χαρακτήρισε «χαστούκι» το ψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Περιβαλλοντικοί φορείς αναφέρουν ότι η γ.τ. ποικιλία αραβοσίτου με τον κωδικό «1507» είναι αυθεντική σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο (glufosiyate) και επίσης παράγει το δικό της εντομοκτόνο. Εάν καλλιεργηθεί για εμπορικούς σκοπούς, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης ενός θανατηφόρου και επιζήμιου ζιζανιοκτόνου.

Το «1507» και η τοξίνη του Cry1F είναι 350 φορές πιο ισχυρά απ' ό,τι στην άλλη μεταλλαγμένη ποικιλία «ΜΟΝ810» που μπορεί να καλλιεργηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να υπόκεινται οι γ.τ. οργανισμοί σε αξιολόγηση των κινδύνων. Ομως η ίδια αρμόδια επιτροπή για τους γ.τ. της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει ακόμα πραγματοποιήσει την απαιτούμενη εκτίμηση που συνδέεται με το ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα χαρακτηριστικό στοιχείο κατά σαφή παραβίαση των νομικών απαιτήσεων της Ε.Ε.

Πιο σαφής δεν γίνεται!

Πηγή: enet.gr