Τεράστια αποθέματα λιωμένου πάγου κάτω από τη Γροιλανδία

Ερευνητές ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα νερού από λιωμένο πάγο κάτω από το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν γεώτρηση στο κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας και βρήκαν πως σχεδόν 140 δισεκατομμύρια τόνοι νερού σχηματίζουν ένα υδροφόρο στρώμα με έκταση 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα, το νερό είναι παγιδευμένο ανάμεσα σε σωματίδια πάγου μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γροιλανδίας.

Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανόδου της στάθμης των ωκεανών τα τελευταία 100 χρόνια. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Geoscience, η ποσότητα του νερού που βρέθηκε κάτω από το παγωμένο κάλυμμα της Γροιλανδίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των υδάτων κατά 0,4 χιλιοστά.

Ο συγκεκριμένος υδροφόρος ορίζοντας ανακαλύφθηκε την άνοιξη του 2011, κατά τη διάρκεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν νερό να χύνεται από τους πυρήνες πάγου που ανασύρθηκαν, παρόλο που η θερμοκρασία του αέρα εκείνη την εποχή κυμαίνεται στους -15 βαθμούς Κελσίου.

Καθώς η ανακάλυψη έγινε πολύ πριν αρχίσει η καλοκαιρινή τήξη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό κάτω από το κάλυμμα πάγου παραμένει σε υγρή μορφή και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό που δεν ξέρουν οι επιστήμονες είναι το που μπορεί να καταλήγει το νερό από τον συγκεκριμένο υδροφόρο ορίζοντα, καθώς δεν γνωρίζουν αν είναι συνδεδεμένος με κάποιο σύστημα που καταλήγει στη θάλασσα ή εάν είναι πιο απομονωμένος, λειτουργώντας ως μέσο αποθήκευσης.

Πηγή: BBC