ΗΠΑ: Προς τα ανατολικά το δριμύ ψύχος

Στη Νέα Υόρκη, 5η λεωφόρος (φωτ:CNN)

Εντολή να μείνουν κλειστά τα σχολεία έδωσαν οι αρχές σε Σικάγο και Μινεσότα καθώς στις πολιτείες καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το πολικό ψύχος θα μετακινηθεί προς τα ανατολικά. Προειδοποιούν εξάλλου ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα για την ανθρώπινη ζωή, έως και τους μείον 51 βαθμούς.

Το πολικό ψύχος προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται ή να καθυστερούν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware.com, περισσότερες από 7.300 πτήσεις καθυστέρησαν και 3.514 ακυρώθηκαν την Κυριακή στις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήτες σε Μινεσότα και Σικάγο έκριναν ότι σε συνθήκες πολικού ψύχους είναι επικίνδυνο για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κρυοπαγήματα σε μη καλυμμένο δέρμα σε διάστημα λίγων λεπτών.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μπομπ Όβαρετς, οι πολικές θερμοκρασίες δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό στις ΗΠΑ και «μέχρι το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία σίγουρα θα αρχίσει να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα».
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στο Σικάγο και την Ιντιανάπολη ενδέχεται να φτάσει τους -24 βαθμούς Κελσίου, στη Μινεάπολη τους -34, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες ήταν στις πόλεις Μπάμπιτ και Εμπάρας της Μινεσότα (-40 βαθμοί Κελσίου).

Πηγή: enet.gr