Μα δεν διψάω, ρε φίλε!

Του Σπύρου Κιτσινέλη

Το μεγαλύτερο κακό που έκανα στον εαυτό μου ήταν το ότι κάπνιζα. Χωρίς καμία αμφιβολία και συζήτηση. Έπειτα από δυο δεκαετίες απολαυστικής δηλητηρίασης το έκοψα με συνοπτικές διαδικασίες πριν από δυο χρόνια μόλις συνειδητοποίησα ότι πλέον η απόλαυση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με την ταλαιπωρία που μου προκαλούσε. Και έτσι απλά και άμεσα εξαφανίστηκαν νευρόπονοι και πονοκέφαλοι. Τώρα που δεν καπνίζω αν ποτέ κάποιος δικός μου άνθρωπος θέλει να σχολιάσει τις συνήθειές μου θα πει κάτι περί διατροφής. Άλλες φορές γεμίζω ενοχές (της στιγμής) και λέω στον εαυτό μου «έχουν δίκιο, πρέπει να μετριάσω αυτό ή εκείνο» και άλλες φορές γελάω με το αβάσιμο κόλλημά τους.

Μια συχνή παρατήρηση που δέχομαι είναι ότι δεν πίνω πολύ νερό. Μα πίνω όποτε διψάω, απαντάω εγώ. Το σώμα μου ξέρει πολύ καλά πότε χρειάζεται νερό. Δεν φτάνει αυτό σου λένε. Μα είμαι συνέχεια με ένα ρόφημα στο χέρι τους ξαναλέω. Όχι, απαντούν εμφατικά… αν δεν πιεις 8 ποτήρια σκέτο νερό τη μέρα δεν κάνεις δουλειά και θα το μετανιώσεις.

Από πότε κολλήσαμε με την ιδέα ότι χρειάζεται να πιούμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα ακόμα και αν δεν διψάμε; Ένα γκουγκλάρισμα θα σου φέρει ντουζίνες άρθρων που αμφισβητούν τον ισχυρισμό και κάνουν λόγο για μύθο. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω και γι' αυτό απλά σας λέω να γκουγκλάρετε. Η πηγή του «μύθου» είναι μια οδηγία του τμήματος Διατροφής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1945, η οποία ήταν στη ουσία βασισμένη σε γνώμες και όχι έρευνες. Σύμφωνα με αυτή οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 1 κυβικό εκατοστό νερού για κάθε θερμίδα που προσλαμβάνουν, δηλαδή περίπου 2,5 λίτρα για τους άντρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Η οδηγία βέβαια ανέφερε «ότι το νερό που χρειαζόμαστε το παίρνουμε και από διάφορα ροφήματα και από τα φαγητά». Αυτό το τελευταίο σημείο φαίνεται ότι δεν το πήρε υπόψη κανείς. Εννοείται ότι κανένας γιατρός δεν θα σου πει να μην πίνεις νερό (αν και η μεγάλη κατανάλωση νερού γίνεται επικίνδυνη λόγω μείωσης της συγκέντρωσης του νατρίου) αλλά ένα σωρό ειδικοί επιμένουν ότι μικρότερες ποσότητες είναι αρκετές, ότι εξαρτάται από τη δραστηριότητά μας, ότι τροφές όπως φρούτα και λαχανικά μπορούν να αναπληρώσουν τα υγρά που χάνεις και ότι ακόμα και τα καφεϊνούχα ροφήματα και αφεψήματα κάνουν δουλειά, όπως δείχνουν έρευνες.

Το γκουγκλάρισμα και τα άρθρα φαίνεται να δικαιώνουν την απάντηση που δίνω στους φίλους μου «ΜΑ ΔΕΝ ΔΙΨΑΩ!». Το σίγουρο είναι ότι ακόμα περισσότερο από τους φίλους μου, είναι πολλές οι εταιρίες εμφιαλωμένου που θα ήθελαν να με βλέπουν με ένα μπουκάλι στο χέρι όλη μέρα.

Πηγή: protagon.gr