Στο 40% θα αυξηθούν φέτος τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%, από 32% που ήταν το 2013, εκτίμησε ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2014 ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία ΑΕ, μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε, θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Την ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων επισήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.
Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτύχουν κέρδη προ προβλέψεων τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Η επάνοδος στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που θα προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ' επέκταση να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, εξήγησε.
Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.
Πρόσθεσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν 9 δισ. ευρώ πρόσθετων ζημιών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Πηγή: in.gr