Φρέσκο γάλα 5 ημερών και ψωμί στα …κρεοπωλεία

Νέος γύρος ενδοκυβερνητικών τριβών ή ακόμη και συγκρούσεων αναμένεται συντόμως, μετά από την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει άμεσα – υπολογίζεται εντόςτου Φεβρουαρίου – στη νομοθέτηση των παρεμβάσεων στην αγορά με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Οι τομείς και κλάδοι που πρόκειται εντός των προσεχών εβδομάδων να βρεθούν στο προσκήνιο των ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων είναι μεταξύ των άλλων, του γάλακτος, του ψωμιού, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις πρόκειται να καταργηθεί  ο καθορισμός μέγιστου χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Όπως είναι γνωστό με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η μέγιστη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος περιορίζεται στις 5 ημέρες. Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου έτσι περιορίζονται οι εισαγωγές και αυξάνεται το κόστος παραγωγής του προιόντος λόγω των υψηλών επιστροφών. Σ΄αυτή την ρύθμιση έχει αντιδράσει δημοσίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης όσο κι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Το θέμα καταλάγιασε προς το παρόν, αλλά πρόκειται να αναζωπυρωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο περιορισμός των 5 ημερών δεν επιτρέπει στους καταναλωτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα και οι μικροί παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μεγάλες αστικές αγορές, λόγω του περιορισμένου χρόνου μεταφοράς. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα είναι ο καθορισμός του χρόνου διάρκειας του προιόντος με την ευθύνη του παραγωγού.

Γιαούρτι από γάλα σκόνη

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος γεγονός που θα είναι εξαιρετικά καταστροφικό για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και κυρίως για τις εξαγωγές του προιόντος το οποίο βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης στην ευρωπαική αγορά. Και φυσικά θα εξυπηρετήσει άμεσα τα συμφέροντα των ευρωπαικών γαλακτοβιομηχανιών οι οποίες αδυνατούν στην προκειμένη περίπτωση να ανταγωνιστούν το ελληνικό γιαούρτι.
Όπως είναι γνωστό η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών.  Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινό γάλα και γάλα προβάτου ή βούβαλου. Το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να παραχθεί αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αγελάδας. Δεν επιτρέπεται παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος.

Λένε πηγές του υπουργείου ότι η νομοθεσία αυτή περιορίζει την επιλογές του καταναλωτή και χρειάζεται να διευρυνθεί, έτσι ώστε να συμπεριλάβει γάλα κάθε τύπου για την παραγωγή του γιαουρτιού.

Θα πουλάνε ψωμί και τα …κρεοπωλεία

Σχετικά με το θέμα διάθεσης του ψωμιού θα μπορεί να πωλείται από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, ενώ πρόκειται να αλλάξει κι ο ορισμός του επαγγέλματος του  αρτοποιού και του αρτοποιείου, Ετσι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης, μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης.

Ενώ για τους παραδοσιακούς φούρνου είναι δυνατόν να τοποθετείται ειδικό σήμα με το οποίο θα ενημερώνεται ο καταναλωτής ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επί τόπου. Και καταργείται ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος.

Τα φάρμακα

Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές τους θα απελευθερωθούν – οι εταιρείες παραγωγής και διανομής τους διαμαρτύρονται ότι οι τιμές είναι χαμηλές, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανατιμήσεις στο … όνομα της μείωσης των τιμών – και θα επιτραπεί η πώληση τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα.

Μετά από χρόνια προσπάθειας που κατέβαλαν οι ελαιουργίες να περιορίσουν το μέγεθος της συσκευασίας του ελαιολάδου, το υπουργείο Ανάπτυξης επιστρέφει στον … τενεκέ! Ετσι και προκειμένου να μειωθεί το κόστος και κατά συνέπεια η τιμή του προιόντος πρόκειται το υπουργείο να νομοθετήσει ώστε το ελαιόλαδο να μπορεί να πωλείται και σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρων. Κι ως υπόδειγμα φέρεται η Ισπανία, η οποία έχει εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση, ορίζοντας μεγαλύτερες συσκευασίες για διανομή σε επιχειρήσεις εστίασης.

Πηγή: tovima.gr