Μια φωτογραφία, χίλια ψέματα

Συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού που κοιμάται ανάμεσα σε δύο τάφους -των γονιών του, που πέθαναν στο συριακό εμφύλιο- έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες viral στα κοινωνικά δίκτυα: Το πρόβλημα όμως είναι πως η φωτογραφία είναι ψεύτικη.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για έργο νεαρού φωτογράφου από τη Σαουδική Αραβία (όπου και έγινε η φωτογράφιση) ως καλλιτεχνικό πρότζεκτ που όντως θα στηλίτευε την σφαγή στον εμφύλιο.
Ο φωτογράφος, ο 25χρονος Σαουδάραβας Αμπντούλ Αζία αλ Οϊταμπί, εντοπίστηκε αρχικά από ολλανδό μπλόγκερ, στον οποίο εμφανίστηκε ενοχλημένος από την παρανόηση γύρω από την φωτογραφία.
Το παιδί που εμφανίζεται να κοιμάται μεταξύ δύο σωρών από πέτρες είναι ο ανηψιός του φωτογράφου. Οι σωροί από πέτρες φυσικά δεν καλύπτουν τους γονείς τους -όπως ήταν και το νόημα της καλλιτεχνικής σύνθεσης- αλλά είναι απλώς και μόνο σωροί από πέτρες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από την Τζέντα.
Ωστόσο, περνώντας στο Διαδίκτυο η φωτογραφία ακολούθησε διαφορετική πορεία που γρήγορα ερμηνεύθηκε ως αυθεντική και διαδοθήκε αστραπιαία.
Ο συριακός εμφύλιος, που μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια, δεν έχει στοιχίσει τη ζωή μόνο σε χιλιάδες άμαχους αλλά έχει οδηγήσει στον δρόμο της προσφυγιάς τρία εκατομμύρια Σύρους -οι μισοί παιδιά- ενώ στο εσωτερικό της Συρίας έχουν εκτοπιστεί 4,5 εκατομμύρια.

Πηγή: tovima.gr