Επικίνδυνες τοξικές ουσίες στα παιδικά ρούχα

Τα μικρά τερατάκια μπορεί να είναι καμιά φορά χαριτωμένα στις παιδικές σειρές. Αυτό όμως σίγουρα δεν ισχύει για τα… τερατάκια που ανακάλυψε η Greenpeace ότι κρύβονται στα παιδικά ρούχα και παπούτσια γνωστών εταιρειών.

Η νέα έρευνα της Greenpeace περιλαμβάνει 82 προϊόντα 12 εταιρειών που αγοράστηκαν σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), ενώ είχαν κατασκευαστεί σε πάνω από 12 διαφορετικές περιοχές, κυρίως στην Ασία αλλά και τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ιταλία. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βγήκε «καθαρή», καθώς επικίνδυνες τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα προϊόντα κάθε μίας από αυτές.

Με τρομακτικά και ακατανόητα ονόματα, όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, εννεϋλοφαινόλη, αμίνες (και μάλιστα καρκινογόνες), τα τερατάκια κρύβονται στα ρούχα μας εν αγνοία μας και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.

Παλιότερες έρευνες της Greenpeace είχαν ανακαλύψει επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε ρούχα ενηλίκων και δυστυχώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα των τοξικών στα παιδικά ρούχα δεν είναι σημαντικά μικρότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Κανείς δεν θέλει να κρύβει τέτοια τερατάκια στην ντουλάπα του! Το 2012, η διεθνής εκστρατεία της Greenpeace κατόρθωσε να πείσει 17 μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους.

Αρκετές από αυτές έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα έρευνα της Greenpeace σχετικά με τις τοξικές ουσίες στα ρούχα εδώ.