Δύο στους τρεις νέους παρουσιάζουν βουητό στ’ αυτιά τους όταν επιστρέφουν από νυκτερινή διασκέδαση σε κλαμπ, μπαράκια ή συναυλίες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη σε 1.000 ενήλικες, έδειξε επίσης ότι ο ένας στους τρεις ακούει στη διαπασών μουσική με ακουστικά, γεγονός που επίσης ανοίγει το δρόμο για το βουητό (ή εμβοές, όπως λέγεται επιστημονικά).
Οι μισοί από τους συμμετάσχοντες είπαν ότι ακούνε μουσική από μία έως έξι ώρες την ημέρα – συχνά έχοντάς την ως υπόκρουση στη δουλειά τους, αλλά και ακούγοντας μουσική στο mp3 ή το κινητό τους από και προς τη δουλειά.
Ένας στους πέντε, εξάλλου, είπαν ότι δεν έχουν πρόγραμμα να αλλάξουν την ένταση της μουσικής για να προστατεύσουν την ακοή τους.
Ο οργανισμός Action on Hearing Loss, για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση, προειδοποίησε πως ήδη ένας στους δέκα ενήλικες νιώθει καθημερινά βουητό στα αυτιά του, που κυμαίνεται από «ελαφρύ ήχο» έως «δυνατό και συνεχές βουητό» το οποίο επηρεάζει τα πάντα – από την ικανότητά τους να συγκεντρωθούν έως τον ύπνο τους.
«Η δυνατή μουσική επί πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει εμβοές, που αποτελούν ένδειξη βλάβης της ακοής – και αν η έκθεση στους δυνατούς ήχους είναι επαναλαμβανόμενη, το βουητό γίνεται τελικά μόνιμο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Action on Hearing Loss κ. Πωλ Μπρέκελ.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει κάποια στιγμή τα αυτιά τους να βουίζουν, αλλά σε όσους έχει γίνει μόνιμο, προκαλεί άγχος και αισθήματα αβοηθησίας που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
»Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος».
Ο Action on Hearing Loss έχει αρχίσει νέα εκστρατεία για να πείσει τους νέους να προστατεύσουν την ακοή τους, επιστρατεύοντας τη βοήθεια Paul Oakenfold – του διασημότερου DJκαι μουσικού παραγωγού της Βρετανίας και πρωτοπόρου στην τρανς μουσική.
Ο Paul Oakenfold δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της «μουσικής με προφυλάξεις», ενθαρρύνοντας τους λάτρεις της μουσικής να φορούν προστατευτικά των αυτιών και να αποφεύγουν την μεγάλη ένταση στις φορητές συσκευές μουσικής.
«Η χρήση καλών ακουστικών με noise-canceling επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης της ακοής και του βουητού που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στη δυνατή μουσική», πρόσθεσε.
Πηγή: tanea.gr