Ενα στα δύο ακίνητα πωλείται κάτω από τις αντικειμενικές

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε στην αγορά κατοικίας των βορείων προαστίων κατά το 2013, καθώς ποσοστό έως 56% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών. Ασφαλώς, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αγοραστές κατέβαλαν φόρο μεταβίβασης, που υπολογίζεται επί των υψηλότερων αντικειμενικών αξιών. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του μεσιτικού γραφείου REMAX Αθμονον της ομώνυμης αλυσίδας μεσιτικών γραφείων, αναφορικά με τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρσι σε περιοχές, όπως το Μαρούσι, η Εκάλη, η Κηφισιά, τα Βριλήσσα, τα Μελίσσια, η Δροσιά και η Ν. Ερυθραία.

Σε αυτήν αποτυπώνεται η αλγεινή εικόνα που παρουσιάζει η αγορά κατοικίας, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές ήταν από τις «κερδισμένες» της ανόδου της κτηματαγοράς κατά την περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Η Δροσιά κατακτά την αρνητική «πρωτιά», καθώς το 56% των πράξεων έγιναν σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Οσον αφορά το Μαρούσι, που παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια, το 53% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής τιμής. Εξ αυτών των πράξεων, το 33% πραγματοποιήθηκε σε τιμές από 20%-30% χαμηλότερες των αντικειμενικών.

Αντίστοιχα, στην Κηφισιά, από τις κατοικίες που πωλήθηκαν χαμηλότερα της αντικειμενικής, το 17% αφορούσε εκπτώσεις άνω του 50%, δείγμα της απελπισίας ορισμένων ιδιοκτητών να πωλήσουν το ακίνητό τους. Συνολικά πάντως, η πλειονότητα των πράξεων που έγιναν σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής, αφορούσε εκπτώσεις έως 20%. Μετά τη Δροσιά και το Μαρούσι, η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό αγοραπωλησιών κατοικιών σε τιμές κάτω της αντικειμενικής, ήταν η Εκάλη με 40%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμάνθηκαν από 28% έως 37%.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, ακόμα και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000, έχουν πλέον ξεκινήσει να πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους, όπως συμπεραίνεται από το γεγονός ότι αν και η ζήτηση αφορά ακίνητα έως 15 ετών, εντέλει το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραπωλησιών αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών. Ετσι, στο Μαρούσι, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα κατέλαβε το 51% των πωλήσεων, ενώ σε Εκάλη και Κηφισιά, το σχετικό ποσοστό αυξάνεται σε 69% και 59% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες όπου η προσφορά περιλαμβάνει περισσότερο μονοκατοικίες και μεζονέτες, το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων αφορά διαμερίσματα (σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 51% και 89%).

Πέραν των χαμηλών τιμών στις οποίες ολοκληρώνονται οι πωλήσεις, εξίσου σημαντικό και ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, είναι το ότι ελάχιστα από τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα βρίσκουν αγοραστές. Σύμφωνα με τη REMAX Αθμονον, το ποσοστό των πωληθέντων ακινήτων ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται από 3% έως 11% του συνόλου των προς πώληση κατοικιών. Εν ολίγοις, μόλις 1 στα 10 (στην καλύτερη περίπτωση) πωλούμενα ακίνητα βρίσκουν αγοραστή. Πάντως, τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν, είναι όσα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς μετρό ή ΗΣΑΠ, σημειώνει η REMAX Αθμονον.

Πηγή: kathimerini.gr