Το κρυφό χαράτσι στην υγεία

Ένα ακόμη κρυφό χαράτσι πληρώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΕΟΠΥΥ που προκειμένου να βρουν τρόπο να τους γράψουν τα φάρμακα τους καταφεύγουν στα δημόσια συμβεβλημένα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση τους, ωστόσο κάθε επίσκεψη σε γιατρό τους κοστίζει πέντε (5)  ευρώ!
Στην … όχι και τόσο φτηνή αυτή διέξοδο (στους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς πληρώνουν δέκα ευρώ) καταφεύγουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΕΟΠΥΥ καθώς με το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη που ψηφίστηκε από τη Βουλή κλείνουν όλες οι Μονάδες Υγείας (πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ), οι οποίες άλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν λειτουργούσαν λόγω των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των περίπου 8.500 ιατρών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και καλούνται να επιλέξουν τώρα αν θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και να κλείσουν τα ιατρεία τους.  
Οι καταγγελίες είναι πολλές, αφού για ένα συνταξιούχο μεγάλης ηλικίας που συνήθως έχει πολλά προβλήματα υγείας είναι μία σχετικά δαπανηρή διαδικασία καθώς αν έχει να επισκεφτεί περισσότερους από ένα γιατρούς το κόστος ανεβαίνει. Στη μηνιαία επιβάρυνση θα πρέπει να προστεθεί και το ένα επιπλέον ευρώ για κάθε συνταγή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα συμβεβλημένα νοσοκομεία και τα ραντεβού κλείνονται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1535.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Υγείας είναι αν θα συνεχίσει η χρέωση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων – προφανώς θα συνεχίσει να ισχύει για την απλή ιατρική επίσκεψη – καθώς  το νέο σύστημα – ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) το έχει ονομάσει ο κ. Γεωργιάδης  – δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή και μάλλον θ’ αργήσει…  
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, κάτω από την ομπρέλα του ΠΕΔΥ μπαίνουν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) και τα Κέντρα Υγείας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων (με ότι σημαίνει αυτό για τους ήδη χιλιοταλαιπωρημένους ηλικιωμένους συνταξιούχους), τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.
Φυσικά, σύμφωνα με το νέο νόμο προβλέπεται να θεσπιστεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Όλα αυτά στα χαρτιά καθώς στην πράξη θα φανεί πως θα λειτουργήσει η νέα τάξη πραγμάτων… 
Πηγή: topontiki.gr