Πλαστική σακούλα μετατρέπεται σε πετρέλαιο

Πλαστικές σακούλες μπορούν να μετατραπούν σε ντίζελ, φυσικό αέριο και άλλα χρήσιμα προϊόντα πετρελαίου, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη. Την ίδια στιγμή, η χρήση της απαγορεύεται στη Χαβάη.

Πολύ περισσότερη ενέργεια παράγει, παρά σπαταλάει, η μετατροπή της πλαστικής σακούλας σε ντίζελ, φυσικό αέριο, νάφθα, κερί και λιπαντικά έλαια, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Fuel Processing Technology.

Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες πετιούνται ετησίως, ενώ μόλις το 13% ανακυκλώνεται. Οι υπόλοιπες σακούλες καταλήγουν στη φύση, σκοτώνοντας την άγρια ζωή. Τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων γεμίζουν τους ωκεανούς, όπου με την πάροδο του χρόνου διαλύονται σε πολλά μικρά κομμάτια, τα οποία απορροφούνται μαζί με το πλαγκτόν από τα ζώα της θάλασσας.

“Οι χελώνες, για παράδειγμα, μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και προσπαθούν να τις φάνε”, είπε ο Brajendra Kumar Sharma, ερευνητής στο Illinois Sustainable Technology Center, επικεφαλής της έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο πυρόλυσης για να μετατρέψουν τις πλαστικές σακούλες σε αργό πετρέλαιο. Ο Sharma και οι συνεργάτες του πήγαν την έρευνα ένα βήμα πιο μακριά, διαχωρίζοντας το ακατέργαστο πετρέλαιο στα υποπροϊόντα του και κάνοντας δοκιμές στο ντίζελ που προκύπτει, ώστε να ελέγξουν αν αυτό συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα για ντίζελ με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θείου και με τα καύσιμα βιοντίζελ.

“Ένα μείγμα από δύο προϊόντα απόσταξης, μετά από την προσθήκη ενός αντιοξειδωτικού, έδειξε ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται από άλλα καύσιμα ντίζελ που χρησιμοποιούνται σήμερα”, διευκρίνισε ο Sharma. “Αυτό το μείγμα ντίζελ είχε την ίδια περιεκτικότητα σε ενέργεια, ένα υψηλότερο αριθμό κετανίου και καλύτερη λιπαντική ικανότητα από ό, τι το ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.”

Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να συνδυάσουν έως και 30% του “πλαστικής προέλευσης” ντίζελ σε κανονικό ντίζελ, ενώ δεν βρήκαν κανένα απολύτως πρόβλημα συμβατότητας με το βιοντίζελ.

Την ίδια ώρα, στη Χαβάη απαγορεύτηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στα ταμεία των καταστημάτων. Είναι το πρώτο κράτος των ΗΠΑ που προέβη σε μια τέτοια απόφαση, αν και το έχουν κάνει ήδη, σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, πόλεις όπως Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σάντα Μόνικα, Πόρτλαντ και Ουάσινγκτον.

Επίσης, η πλαστική σακούλα είναι απαγορευμένη σε ορισμένες πόλεις σε Αγγλία, Μεξικό, Ινδία, Μιανμάρ, Μπαγκλαντές, Ρουάντα και Αυστραλία, ενώ σε άλλα κράτη, όπως Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ελβετία και Γερμανία, προσθέτουν ειδικό φόρο στις πλαστικές σακούλες ή τις χρεώνουν στο ταμείο.

Πηγή: econews.gr