Καλαίσθητες λάμπες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

Στα ράφια των καταστημάτων θα βρίσκονται σύντομα οι ξεχωριστές λάμπες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που κατασκεύασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ σε συνεργασία με την ισπανική Ona Product SL. Στο πλαίσιο της μελέτης που προηγήθηκε, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα φωτισμού που χρησιμοποιεί ως πλαίσιο το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, γνωστό και ως PET.

Κάθε λάμπα αποτελείται από λαμπτήρες LED των 3 βατ, καθένας εκ των οποίων χρησιμοποιεί μια βάση αλουμινίου υψηλής αγωγιμότητας προκειμένου να διαχέει τη θερμότητα που παράγεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι λαμπτήρες καταναλώνουν 7 φορές λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους πυράκτωσης.

Το 80% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προϊόντος προήλθε από ανακυκλωμένο PET, σαν αυτό από το οποίο κατασκευάζονται τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών, καθώς η έρευνα έδειξε ότι έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το αλουμίνιο, ενώ αντέχει στη θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες.

«Σχεδόν το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι για φωτισμό και η κατασκευή των λαμπτήρων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, γι’ αυτό και θεωρήσαμε σημαντικό να σχεδιάσουμε τις λάμπες του αύριο κάνοντάς τις όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο καθηγητής Νταϊζόνγκ Σου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το σύστημα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να επισκευάζεται και να αναβαθμίζεται με ευκολία, όταν μία μονάδα φθάνει στο τέλος του κύκλου ζωής της και τα μέρη του να ανακυκλώνονται. Επίσης, είναι πάρα πολύ ελαφρύ προκειμένου η μεταφορά του να είναι όσο γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ η Ona σχεδιάζει να διανέμει το προϊόν οδικώς και από θαλάσσης για να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι Σουηδοί θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις λάμπες, το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα ακολουθήσουν οι άλλες σκανδιναβικές χώρες προτού αρχίσει η διάθεση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr