Κατά 50% θα μετρούν στην Εφορία οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ

Το «πράσινο» φως από την τρόικα αναμένει το οικονομικό επιτελείο προκείμενου να προχωρήσουν στις αλλαγές στο ύψος των φορολογικών προστίμων, της συλλογής αποδείξεων, στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, αλλά και στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ. Εφόσον η τρόικα παράσχει την έγκρισή της οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει:

  • Η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρά» κατά το ήμισυ για την κάλυψη του συνολικού απαιτούμενου ποσού αποδείξεων. Όλες οι άλλες αποδείξεις οι οποίες θα απαιτούνται να προσκομιστούν θα λαμβάνονται υπόψη στο 100% της αξίας τους.
  • Τα πρόστιμα για παραβάσεις όπως υποβολή εκπρόθεσμών δηλώσεων και η μη έκδοση αποδείξεων από 1.000 ευρώ που είναι για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για αυτές που τηρούν διπλογραφικά, θα μειωθούν αντίστοιχα σε 250 και 500 ευρώ. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.
  • Θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας 15% οι πωλήσεις ακινήτων που έχουν μείνει στην κατοχή των ιδιοκτητών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν και στην υπεραξία που προκύπτει θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και θα φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια.
  • Για το φόρο υπεραξίας επί των μετοχών δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις, ωστόσο υπάρχει σκέψη να επιβαρύνει μόνον όσους κατέχουν μετοχές που ξεπερνούν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης επιχείρησης.
  • Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με την χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ να υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού και χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Πάντως, θα διατηρηθεί το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις.
  • Το συμψηφισμό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες στο Δημόσιο με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης.
  • Την αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και την κατάργηση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και οι βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Πηγή: in.gr