Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στο εφάπαξ

Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε παράνομη την περικοπή στο εφάπαξ δημοσίου υπαλλήλου. Στην Ολομέλεια παραπέμπεται το ζήτημα για οριστική κρίση.
Σε δικαστική τροχιά κατάρρευσης μπαίνουν μετά τις τελευταίες μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων (σε ειδικά μισθολόγια) και οι ευρύτερες περικοπές που έγιναν στα εφάπαξ στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή που έγινε στο εφάπαξ συνταξιούχου δημοσίου ταμείου και το ζήτημα πρόκειται να παραπεμφθεί, υποχρεωτικά λόγω της αντισυνταγματικότητας, στην Ολομέλεια του ΕΣ για οριστική επίλυση, μόλις δημοσιευθεί επίσημα το σκεπτικό της.
Αυτή η δικαστική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σοκ στο οικονομικό επιτελείο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου επιβεβαιώσει την αντισυνταγματικότητα τις περικοπές του εφάπαξ, θα ανοίξει  ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικά πολύ μεγάλων κονδυλίων στους δικαιούχους, που συνταξιοδοτούμενοι πήραν ποσά εφάπαξ συρρικνωμένα σε ποσοστό έως και 35%.
Ταυτόχρονα θα «ανάψει πράσινο» για να εισπράξουν μεγαλύτερα κι όχι μειωμένα εφάπαξ όσοι «περιμένουν στην ουρά» εδώ και 2-3 χρόνια για το σχετικό βοήθημα. Επίσης μια τέτοια απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για σχεδιαζόμενες νέες περικοπές, εφόσον διαπιστωθεί από δικαστικές πλευρές ότι θίγουν την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Πηγή: topontiki.gr