Την χείριστη άποψη φαίνεται ότι έχει για τους δημάρχους ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρος Ψυχάρης, όπως την εκφράζει σε άρθρο του στο -Βήμα της Κυριακής- με τίτλο -Δήμαρχοι και γλάστρες-. Όπως γράφει ο κ. Ψυχάρης: «Τι είναι ο δήμαρχος; Μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για αιρετούς τοπικούς άρχοντες που αφιερώνουν τον χρόνο τους στα κοινά, στο πλαίσιο μιας πολυπεπίπεδης δημοκρατίας, σε μια ιδεατή οργάνωση της κοινωνίας».
Και συνεχίζει ο εκδότης του «Βήματος»: «Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα δούμε ότι ο βίος και η πολιτεία των περισσότερων δημάρχων ουδέποτε υπήρξαν αντικείμενο επαίνου. Αντιθέτως, πολλάκις κατηγορήθηκαν για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ακόμη και περιπτώσεις που αμφισβητήθηκαν ως υπερβολικές όπως η καταδίκη (σε ισόβια δεσμά) του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, εδραίωσαν την εκτίμηση ότι ο χώρος της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης γέμει σκανδάλων»
»Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Ψυχάρης, ορισμένοι εξακολουθούν να δίνουν σημασία στις δημοτικές εκλογές και να τις συνδέουν το αποτέλεσμά τους με τον βίο της σημερινής κυβέρνησης. Είναι η παράδοση που δίνει στην εκλογή αυτή πολιτική σημασία. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει η μοίρα αν δεν εκλεγεί δήμαρχος ο άλφα ή ο βήτα ωραιοπαθής πολιτευόμενος – η Ελλάς θα παραμείνει η Ελάδα ακόμη κι αν εκλεγόταν δήμαρχος ένας από αυτούς τους στρουμπουλούς τραμπούκους», «φωτογραφίζοντας»* υποψήφιους δημάρχους, προφανώς, σε μεγάλες πόλεις.
Κατά τον επικεφαλής του ΔΟΛ «προφανές είναι ότι η χώρα δεν άλλαξε σε τίποτε όταν εξελέγησαν στον δημαρχιακό θώκο πολιτικά πρόσωπα τα οποία φάνηκε να εκφράζουν πολιτικά ρεύματα που απεδέιχθηκαν τροχάδην σε μικρό δωμάτιο», ακόμη μία «φωτογραφία» κορυφαίων πολιτικών στελεχών που έγιναν στο παρελθόν, δήμαρχοι. Και για να γίνει πιο «ζωντανή» η φωτογραφία ο κ. Ψυχάρης προσθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα από το απώτερο παρελθόν και νέα σκιαγράφηση συγκεκριμένων προσώπων από το πρόσφατο: «Στη δεκαετία του ’50 η Αριστερά πανηγύρισε την εκλογή του Π. Κατσώτα και του Άγγελου Τσουκαλά – και τι άλλαξε; Τις τελευταίες δεκαετίες, επίσης, τα κόμματα προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις δημοτικές εκλογές και έριξαν στη «μάχη» κορυφαία στελέχη*. Μηδενικός ο πολιτικός απολογισμός. Μια – δύο περιπτώσεις ικανών ανθρώπων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «απολίτικο» Δημήτρη Μπέη) που άφησαν πίσω τους κάποιο έργο δεν σώζουν τα πράγματα, δεν δικαιώνουν όσους προσπάθησαν να μεταφέρουν στα δημοτικά συμβούλια τις χειρότερες όψεις του κοινοβουλευτισμού εν εξουσία»….
*Σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι τον «ικανό άνθρωπο» Δημήτρη Μπέη ακολούθησαν στη δημαρχία της Αθήνας, κατά σειρά, οι Μιλτιάδης Έβερτ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ υποψήφιος από τη ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και «ανεξάρτητος» στο Δήμο Βόλου, ο υπόδικος Αχιλλέας Μπέος.