Ανεξέλεγκτος ο Έμπολα απειλεί χώρες εκτός δυτικής Αφρικής

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στην Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε με κίνδυνο να πλήξει και άλλες χώρες, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Την ίδια στιγμή αν και δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην χώρα, η Βρετανία ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα.

 Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας», προειδοποίησε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των ΓχΣ κατά του ιού, Μπαρτ Γιάνσενς σε συνέντευξή του στον βελγικό Τύπο. 



Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε στο BBC ότι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Έμπολα. Την 1η Ιουλίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Βρετανούς γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τα συμπτώματα του Έμπολα κυρίως σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες της Δυτικής Αφρικής ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Λιβερίακαι τη Σιέρα Λεόνε εξαιτίας της ανησυχίας για την επιδημία του Έμπολα. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στη Σιέρα Λεόνε, πολλές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο της χώρας, Έρνεστ Κορομά, να μην πάει στην Ουάσινγκτον, για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αφρικής που θα διεξαχθεί εκεί στις 5 και 6 Αυγούστου.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

 Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Στην καταπολέμηση του ιού μάχονται καθημερινά χιλιάδες γιατροί. Πολλοί από αυτούς έχουν σημαντικές επιτυχίες σώζωντας ασθενείς. Όμως υπάρχουν οι περιπτώσεις που χάνουν την προσωπική μάχη. Την Τρίτη πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε ο γιατρός Ομάρ Χαν, ο οποίος είχε βοηθήσει περισσότερους από 100 ασθενείς να καταπολεμήσουν τον ιό.

Ο Χαν είχε εισαχθεί την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο που διατηρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην πόλη Καϊλαχούν, αφού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε μολυνθεί από τον ιό.

Η υπουργός Υγείας Μιάτα Κάργκμπο τον χαρακτήρισε «εθνικό ήρωα», λέγοντας ότι εδώ και πολλούς μήνες «εργαζόταν δώδεκα ώρες την ημέρα για να σώσει ζωές και έκανε μια απίστευτη θυσία».

Πηγή: tvxs.gr