Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα» αγοράζοντας τιτλοποιημένα δάνεια ενώ τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά της δεν θα οδηγήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, ο Γιούργκεν Σταρκ.
Ο Σταρκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και θεωρούμενος ως ιέραξ σε θέματα νομισματικής πολιτικής, είχε παραιτηθεί το 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της. Σήμερα δήλωσε πως οι μειώσεις των επιτοκίων που ανακοινώθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα θα ήταν «γελοίες, αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό».
Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,05% και δεσμεύτηκε να αγοράσει διασφαλισμένα τιτλοποιημένα αξιόγραφα (ABSs), πέραν του προγράμματος των τετραετών Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Συναλλαγών Αναχρηματοδότησης (TLTROs) που ανακοίνωσε, σε άλλη μια προσπάθεια να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.
«Η ΕΚΤ αναλαμβάνει τεράστιους κινδύνους στον προϋπολογισμό της με τις αγοράς των ABSs —όποια ποιότητα κι αν έχουν— και μετατρέπεται σε μια ευρωπαϊκή κακή τράπεζα», υποστήριξε ο Σταρκ σε άρθρο που έγραψε κατόπιν προσκλήσεως της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο μια κίνηση με «συμβολικό» χαρακτήρα, εάν δεν ελήφθη για πρώτη φορά με στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο στόχος της κίνησης ήταν μάλλον μια στοχευμένη πτώση του ευρώ, τόνισε ο ίδιος, κάτι που είχαν απαιτήσει επανειλημμένα Γάλλοι και Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες.
Αλλά «τα μηδενικά επιτόκια δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση του δανεισμού (προς την πραγματική οικονομία) ούτε κατά ένα ευρώ, κι αυτή η αναποτελεσματικότητα μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμα θα υπονομεύσουν την υστεροφημία της ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Σταρκ στο άρθρο του.
Η ΕΚΤ έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά έχει στόχο να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών.
Τα σχόλια αυτά του Σταρκ καταγράφονται μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε —κάτι μάλλον ασυνήθιστο— ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου της Γερμανίας εναντίον της ΕΚΤ, εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει στην αγορά ABSs.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι για την κίνηση αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.
«Το μόνο που συμβαίνει είναι πως φοβούνται πολλοί άνθρωποι όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανοίγει τους κρουνούς χρήματος της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα αγοράζει αξιόγραφα-σκουπίδια», είπε ο Ζεεχόφερ, ισχυρός σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας.
* Στην Ευρωζώνη ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό (-9,8, εκτίμηση: 1,4, Αύγουστος: 2,7, μέσος όρος 12 μηνών: 8,40) από τον Ιούλιο του 2013, κυρίως λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης των μακροοικονομικών δεδομένων.
* Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (Constancio) ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
* Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθεται να αρχίσουν τη διαδικασία δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος ύψους €300 δισ., που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις.
Πηγή: enet.gr