Τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Δελτίο τύπου

Σύμφωνα με τις προγραμματικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε δύο τροπολογίες σε Σχέδιο Νόμου που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εξασφαλισθεί στη χώρα μας η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους στην ανθρωπιστική κρίση.

Η πρώτη τροπολογία-προσθήκη αφορά στην αποκατάσταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011. Με τη τροπολογία αυτή θα διαμορφωθεί τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ το λίτρο. Αντίθετα, η μείωση του 30 % του ΕΦΚ για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα διαμορφώσει τιμή εκκίνησης περίπου 1,20 ευρώ το λίτρο. Με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξακολουθήσει να είναι απλησίαστη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα στερήσει από πολλά νοικοκυριά τη θέρμανση για ένα ακόμα χειμώνα.

Εξ άλλου ας θυμηθούμε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης που επέφεραν μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, εκτός από τα παγωμένα νοικοκυριά, οδήγησαν σε αύξηση της λαθροϋλοτομίας και καταστροφή του δασικού πλούτου αλλά και σε μείωση των συνολικών εσόδων του κράτους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο. Η πρότασή του θα επιφέρει εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τη μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011.

Η δεύτερη τροπολογία-προσθήκη αφορά στην ανάγκη παροχής δωρεάν ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και μόνο, δεν φθάνει για να δώσει λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των φτωχών νοικοκυριών, καθώς με τις μνημονιακές πολιτικές πολλές ευπαθείς ομάδες βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.

Με την τροπολογία προτείνεται η άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που έχει διακοπεί λόγω αδυναμίας πληρωμής. Εξασφαλίζεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο μέχρι 1.200 Kwh το τετράμηνο, που είναι η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα για κάλυψη των βασικών αναγκών ενός νοικοκυριού. Για μεγαλύτερη κατανάλωση και μέχρι τις 2.000 Kwh, η χρέωση γίνεται σύμφωνα με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος ρυθμίζονται αυτόματα για εξόφληση σε 24 άτοκες δόσεις, ή με αναδρομική ένταξη των καταναλωτών αυτών στο πρόγραμμα αυτών που έχουν κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, εάν μπορεί να αποδειχθεί πλήρης αδυναμία εξόφλησης των 24 δόσεων. Το κόστος αυτής της παροχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όχι μόνο από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και από την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, και την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Κώστας Ζαχαριάς

βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ