1972, οι γέροι και η θάλασσα

Η φωτογραφία απεικονίζει άνδρες, μιας κάποιας ηλικίας! να κάθονται σε τραπεζοκαθίσματα απολαμβάνοντας τον καφέ τους, και οι οποίοι είναι από αριστερά προς τα δεξιά, οι εξής: 1. Ο μπάρμπα Γρηγόρης ο «Μούσης», εκ Τυρού ορμώμενος και 2. Ο Γιάννης Μπουρνάκης, εξ Αγίου Ανδρέα.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη στην αυλή του σπιτιού του Γιάννη Μπουρνάκη, στο λιμάνι της Παραλίας Άγιου Ανδρέα.
  2. Είναι χρονολογημένη το 1972.
  3. Και οι δύο είχαν σαν κύρια ασχολία το ψάρεμα.
  4. Η βιβλική μορφή του μπάρμπα Γρηγόρη μοιάζει σαν να έχει ξεπεταχτεί από το μυθιστόρημα, του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Ο γέρος και η θάλασσα».
  5. Και οι δύο ήταν γνωστοί στους παροικούντες το Παράλιο Άστρος, λόγω των συχνών επισκέψεων τους, δια θαλάσσης βεβαίως βεβαίως.
  6. Ο μπάρμπα Γρηγόρης, του οποίου η γενειάδα του είχε δώσει το προσωνύμιο «Μούσης» και ουσιαστικά του είχε κλέψει!! το επώνυμο, ήταν ιδιοκτήτης ενός σκαριού το οποίο είχε την ονομασία «Υδραίικος Βαρκαλάς» (Βαρκαλάς: Παραδοσιακό σκάφος του Ανατολικού Αιγαίου. Κύρια χαρακτηριστικά του Βαρκαλά είναι η μορφή της πρύμνης του, που σταματά απότομα με τον καθρέφτη (τάκο) και το όρθιο πλωριό ποδόσταμα. Ο καθρέφτης, μπορεί να είναι κατακόρυφος ή με κλίση προς τα πίσω και πολλές φορές είναι διακοσμημένος με ξύλινο σκάλισμα στα άκρα του. Η μορφή αυτή της πρύμνης δίνει στο Βαρκαλά πλατύτερο κατάστρωμα στην πρύμνη. Υδραίικος Βαρκαλάς: Ο Υδραίικος Βαρκαλάς έχει τον καθρέφτη κατασκευασμένο ψηλότερα απ’ ότι οι άλλοι Βαρκαλάδες. Το ποδόσταμα της πλώρης είναι ίσιο και με μια πολύ μικρή κλίση προς τα πίσω. Οι «Υδραίικοι Βαρκαλάδες», είναι μικρότερα σκάφη και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως σφουγγαράδικα σκάφη καθώς ήταν φημισμένοι για την πολύ καλή και ελαφριά κατασκευή τους).

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.