Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Από αγρότες που πήραν το πακέτο Χατζηγάκη θα πληρωθεί το ευρω-πρόστιμο των 387 εκ. ευρώ
Αυτό σημειώνει, μέσω εγγράφου που κατάθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο Χατζηγάκη, που ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταβληθεί εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων το 2009, αλλά κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες, με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα.
Από τους έλληνες αγρότες που έλαβαν χρήματα από το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη από το 2009 θα πρέπει να ανακτηθεί ο καταλογισμός των 387 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημαίνει με έγγραφο του που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι το υπουργειο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για την ανάκτηση των χρημάτων, δεδομένου ότι ελλοχεύει η επιβολή επιπλέον προστίμου προς το ελληνικό Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο Χατζηγάκη, που ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, είχε καταβληθεί εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων το 2009 σε παραγωγούς βαμβακιού, σιτηρών, καλαμποκιού και ελαιόλαδου.
Κρίθηκε από την Ε.Ε. ως παράνομη κρατική ενίσχυση και όχι ως αποζημίωση, όπως είχε επικαλεσθεί η ελληνική πλευρά.