Σπάνιο καλαμάρι – τέρας βρέθηκε στην Ανταρκτική

Ενα εξαιρετικά σπάνιο και κολοσσιαίων διαστάσεων καλαμάρι με μήκος όσο ένα mini bus, το οποίο ψάρεψε με παραγάδι στην Ανταρκτική ο κάπτεν Τζον Μπένετ και το πλήρωμά του, εξετάζουν οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία.

Το καλαμάρι ζυγίζει 350 κιλά και βρισκόταν οκτώ μήνες στην κατάψυξη μέχρις ότου οι νεοζηλανδοί επιστήμονες μπορέσουν να το αποψύξουν για την εξέταση.

Η Κατ Μπόλσταντ, επιστήμονας του Τεχνολογικού Πανεπστημίου του Όκλαντ και επικεφαλής της ομάδας ερευνών, περιέγραψε το σπάνιο αυτό είδος ως «πολύ μεγάλο» και «πολύ όμορφο».

Το καλαμάρι – γίγας είναι θηλυκό και τα οκτώ πλοκάμια του έχουν πάνω από ένα μέτρο μήκος το καθένα. Δύο πλοκάμια του ίσως να είχαν το διπλάσιο μέγεθος αν δεν είχαν καταστραφεί. «Αυτό είναι ουσιαστικά ένα άθικτο είδος, το οποίο έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να εξετάσουμε», είπε η Μπόλσταντ.

Επίσης, το δείγμα που αλιεύθηκε στην Ανταρκτική διαθέτει δύο υπέροχα μάτια πολύ μεγάλα και πολύ ευαίσθητα διότι ζει σε τόσο μεγάλο βάθος στους ωκεανούς.

Είναι πολύ σπάνιο να δουν οι επιστήμονες τα μάτια κάποιου τέτοιου υπέροχου ζώου τα οποία να είναι σε καλή κατάσταση. Οπως έδειξαν οι μετρήσεις που έγιναν τα μάτια δεν είναι μόνο όμορφα αλλά και τεράστια αφού φτάνουν σε διάμετρο τα 35 εκατοστά και βοήθησαν να επιβεβαιωθεί ότι το ζώο ήταν θηλυκό. Κι οι επιστήμονες ήταν ενθουσιασμένοι που είχαν ένα θηλυκό στα χέρια τους και μάλιστα γεμάτο αυγά.

«Είναι το πιο τέλειο δείγμα τεράστιου καλαμαριού που είδα ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπόλσταντ. Η μοναδική άλλη φορά που οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να δουν ένα τέτοιο τεράστιο ζώο ήταν και πάλι στο Μουσείο Τε Πάπα το 2008. Και τότε το ζώο ήταν θηλυκό.

Η εξέταση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν περίπου 142.000 άνθρωποι από 180 χώρες στον κόσμο.

Ο Μπένετ και το πλήρωμά του στην βάρκα έχουν πιάσει δύο γιγάντια καλαμάρια. Το πρώτο τους ήταν πριν από επτά χρόνια και το οποίο τώρα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, Te Papa.

Τα γιγαντιαία καλαμάρια διεγείρουν την ανθρώπινη φαντασία, αλλά σπάνια είναι ορατά στο φως της ημέρας. Είναι πιθανό ότι αρχαίες θεάσεις τέτοιων ειδών έχουν δώσει το έναυσμα για δημιουργία μύθων, όπως το Κράκεν, ένα καλαμάρι – τέρας.

Πηγή: ethnos.gr