Κατασχέσεις για όσους χρωστούν σε εφορίες και Ταμεία, απαιτεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει αποτυχία στον τομέα των εισπράξεων, εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων έως το τέλος του 2014 και επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών, για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ προς τα Ταμεία, το σύνολο των οποίων υπολογίζεται σε 8 δις ευρώ.

Για τον λόγο αυτό ζητά, επίσης, απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με την έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ, υπάρχει σαφώς η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει. Από τη πλευρά του το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες, εκτιμά πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχουν επιβληθεί από την τρόικα έχουν επιτευχθεί. Όμως, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται από κάθε ταμείο ξεχωριστά όσο και ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις του, το ΔΝΤ απαιτεί ουσιαστικά την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, όπως :
•Συμψηφισμό επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.
• Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
• Συγκρότηση τηλεφωνικού κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.
• Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.
• Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Πηγή: imerisia.gr