Νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού αγοράζει… πατρίδα, για την περίπτωση που «πλημμυρίσει» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ο πρόεδρος του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού Κιριμπάτι υποστηρίζει την αγορά περισσότερης γης στο εξωτερικό, έπειτα από μια τέτοια αγορά στα νησιά Φίτζι, ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, αν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της.
Ο Ανότε Τονγκ, ο οποίος πραγματοποιεί ένα σταθμό στη Νορβηγία για να δει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που ανεβάζει τη στάθμη των θαλασσών πριν συμμετάσχει αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε πως θέλει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια "μετανάστευση με αξιοπρέπεια" από τα νησιά.
Το Κιριμπάτι, ένα έθνος 100.000 ανθρώπων διασκορπισμένων σε 32 ατόλες του Ειρηνικού, ολοκλήρωσε φέτος μια συμφωνία με το Φίτζι για να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, δήλωσε ο Τονγκ.
"Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η αξία της γης θα αυξηθεί", προέβλεψε ο Τονγκ σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο. "Δεν θα επανεγκαταστήσω το λαό μου, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει" στις ερχόμενες δεκαετίες.
Πηγή: topontiki.gr