Ηλεκτρονικά οι συμβολαιογραφικές πράξεις στο Κτηματολόγιο

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζουν οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων, με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά αρχικά από πενήντα συμβολαιογράφους.

Για τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τον συμβολαιογραφικό σύλλογο. Τόνισε ότι βασικό αντικείμενο του έργου είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προστασία, η αξιοποίηση και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη ή του Δημοσίου.

«Φιλοδοξία όλων μας είναι να διαμορφώσουμε σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα το πιο σύγχρονο Κτηματολογικό σύστημα της Ευρώπης» ανέφερε ο υπουργός.

Για το θέμα της διαφάνειας, ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι «κανένας πια, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου δεν θα μπορεί να κρύβεται, είτε αυτός είναι υπουργός, είτε είναι δήμαρχος και περιφερειάρχης, είτε είναι υπηρεσιακός παράγοντας, πίσω από την πιθανολογούμενη άγνοια του πολίτη», καθώς όπως τόνισε «ο πολίτης θα μπορεί να μας ελέγχει όλους».

Καταλήγοντας ο υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε ότι πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αρχίσει να βρίσκει απαντήσεις στο βασικό ερώτημα «αν μπορώ, πού μπορώ, να κάνω τί», ενώ ο πολίτης μπορεί να διασφαλίσει τη δική του ακίνητη περιουσία και το ελληνικό Δημόσιο να την προστατέψει από καταπατήσεις και μη βιώσιμες ορθολογικές χρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ