Τρίκορφα – Οι προτάσεις ανάδειξης στις καλένδες;

Πριν ενάμιση χρόνο, με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναγνωρίστηκαν τα Τρίκορφα ως ιστορικός τόπος. Τα ιστορικά, τοπογραφικά και άλλα στοιχεία, με βάση τα οποία έγινε ο χαρακτηρισμός από το Κ.Α.Σ., διαβιβάστηκαν στον γνωστό σκηνοθέτη κ. Λευτέρη Χαρωνίτη, ο οποίος διαμόρφωσε πρόταση για τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκυμαντέρ  με θέμα τον διαχρονικό αγώνα της Ανεξαρτησίας, με επίκεντρο τα Τρίκορφα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Η πρόταση διαβιβάστηκε στις Οργανώσεις των Αρκάδων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Τρίπολης. Όλοι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση που χρήζει υλοποίησης. Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια και η πρόταση αυτή παραμένει στο συρτάρι, όπως και η πρόταση για να γίνει προσβάσιμος ο ιστορικός χώρος των Τρικόρφων.

Με την ευκαρία του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αρκάδων, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στην Τρίπολη, ο σκηνοθέτης με επιστολή του στο Συνέδριο, επικαιροποίησε τη συγκεκριμένη πρόταση. Αυτές τις ημέρες που εορτάζουμε την Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, θα κάναμε την ευχή, αντί για πατριωτικές κορώνες, να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου των Τρικόρφων. Το οφείλουμε όχι μόνο στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας.

Τριπολιτσά, Σεπτέμβριος 2014

ΠΑΝ. ΒΕΜΜΟΣ

Το κείμενο της επιστολής του κ. Χαρωνίτη έχει ως εξής:

Αγαπητοί φίλοι Αρκάδες

Τον Ιούνιο του 2012 υποβάλλαμε στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ διάρκειας 75’-80’ με τίτλο «ΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ-ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ».

Η ταινία θα γυριστεί με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές σε format High Definition και στην τελική της μορφή θα εκδοθεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά-αγγλικά και θα τυπωθούν 5000 αντίγραφα σε DVD για τη διάδοση της.

Η ταινία σύμφωνα με το σχέδιο σεναρίου που περιλαμβάνεται στην πρόταση μας, θα αναδείξει αφ’ ενός μεν ένα μοναδικό  μνημείο, ΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ, που είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία της Επανάστασης του 1821 που έχουν διασωθεί σε τόσο καλή κατάσταση και σε τόσο μεγάλη έκταση και αφετέρου θα δώσει έμφαση στην τεράστια σημασία που έπαιξαν τα ΤΡΙΚΟΡΦΑ για 55 χρόνια από το 1770 μέχρι το 1825, στην εξέλιξη των επαναστατικών γεγονότων.

Η ταινία στοχεύει να συμβάλλει αποφασιστικά στην πολύχρονη προσπάθεια των Αρκαδικών φορέων για την ανακήρυξη των λόφων των Τρικόρφων ως διατηρητέου μνημείου και τόπου ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση τους σε ένα μοναδικό μεγάλο αρχαιολογικό-ιστορικό πάρκο της χώρας ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα όμως η διάδοση της ταινίας μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της Τρίπολης, της Αρκαδίας αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα.

Θα παρακινήσει το ενδιαφέρον επισκεπτών να οδοιπορήσουν στα μονοπάτια της λοφοσειράς να αναβαπτιστούν μέσα στην ατμόσφαιρα παλληκαριάς και γενναιότητας αλλά και των τραγικών στιγμών των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σ’ αυτούς τους λόφους κατά τους αγώνες της παλιγεννεσίας του ελληνικού έθνους. Με αφορμή την επίσκεψη τους στα ιστορικά ΤΡΙΚΟΡΦΑ οι περιηγητές μπορούν να εκδράμουν στις όμορφες περιοχές της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.

Σήμερα που η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν μια εναλλακτική αναπτυξιακή πηγή πλούτου, η ταινία έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας τέτοιας στόχευσης.

Για την πρόταση μας έχουν ενημερωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης καθώς και όλες οι Ομοσπονδίες των απανταχού Αρκάδων.

Με την επιστολή μας σήμερα προς το Συνέδριο σας ερχόμαστε να επικαιροποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για τη δημιουργία αυτής της ταινίας και να σας τονίσουμε πως η βούληση μας  να υλοποιήσουμε αυτή την ταινία μας οδήγησε να κρατήσουμε το κόστος της παραγωγής της σε ιδιαίτερο χαμηλό επίπεδο ώστε το κόστος της να αποσβεστεί με τα έσοδα από την πώληση της στους απανταχού Αρκάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες ευρείας διάδοσης και απόσβεσης του κόστους θα βρείτε στο « ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ» που σας επισυνάπτουμε αποσπώντας το από τη συνολική μας πρόταση.

Με την πίστη μιας δημιουργικής συνεργασίας σας χαιρετούμε και σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας, σας ευχόμαστε δε οι εργασίες του Συνεδρίου σας να είναι παραγωγικές και καρποφόρες.

Φιλικά

Λευτέρης Χαρωνίτης , σεναριογράφος-σκηνοθέτης

Μιχάλης Γαλανάκης , παραγωγός

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ – ΠΡΟΒΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ.

Το ενδιαφέρον του θέματος, η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) της ταινίας αλλά και το επιδιωκόμενο υψηλό ποιοτικό της επίπεδο θα της προσδώσουν πλεονέκτημα τόσο για την ευρύτερη διάδοση και προβολή της όσο και για την οικονομική της αξιοποίηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τα ποικίλα προσδοκώμενα οφέλη από τη διάδοση και προβολή της είναι δυνατό να προκύψουν από τις παρακάτω δράσεις.

  • Με την ολοκλήρωση της ταινίας μπορεί να γίνουν δύο επίσημες προβολές στην Τρίπολη και στην Αθήνα.
  • Επίσημες προβολές μπορεί να οργανωθούν στις κυριότερες πόλεις του εξωτερικού που ζουν Αρκάδες.
  • Ένα πυκνό πρόγραμμα προβολών μπορεί να οργανωθεί σε όλα τα Παναρκαδικά σωματεία ή φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η ταινία μπορεί με ειδικές συμφωνίες να προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής και εθνικής εμβέλειας.
  • Η ταινία μπορεί με ευθύνη των δημιουργών της να πάρει μέρος σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να αποτελέσει εποπτικό ιστορικό υλικό για όλα τα σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης στη χώρα.
  • Μπορεί να διατεθεί στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και στα μορφωτικά τμήματα των ελληνικών πρεσβειών του εξωτερικού για δημόσιες και ιδιωτικές προβολές.
  • Μπορεί να διατεθεί σε όλες τις έδρες ιστορικών σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων καθώς και στις έδρες διδασκαλίας του ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα ξένα πανεπιστήμια.
  • Δεύτερος στόχος αυτής της παραγωγής μπορεί να είναι η προσπόριση οικονομικών πόρων που μπορούν να αποσβέσουν το κόστος παραγωγής της αλλά και να συνδράμουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ιστορικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων του τόπου.

Τρόποι που μπορεί να αξιοποιηθούν με πρωτοβουλία των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών και των φορέων τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι :

  • Η αγορά ενός αντιγράφου της ταινίας σε DVD. Με τους μετριότερους υπολογισμούς μια τέτοια οργανωμένη και μεθοδική πώληση μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 20.000 αντίγραφα σε βάθος χρόνου.
  • Δημόσιοι Οργανισμοί και φορείς Αρκάδων και Πελοποννησίων να πεισθούν να αγοράσουν από ένα αριθμό αντιγράφων τα οποία μπορούν να προσφέρουν ως δώρα σε επισκέπτες τους, Έλληνες και ξένους, καθώς και σε συνεργάτες ή πελάτες τους με διάφορες αφορμές.
  • Η ταινία μπορεί να διατίθεται στους επισκέπτες των Τρικόρφων όταν διαμορφωθούν σε αρχαιολογικό πάρκο.
  • Η ταινία με τη μορφή DVD μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά σε πολλά σημεία πώλησης στη χώρα αλλά και σε καταστήματα και χώρους συνεύρεσης Πελοποννησίων, Αρκάδων αλλά και γενικότερα Ελλήνων σε πόλεις χωρών με πολυπληθή την παρουσία τους.

Για την υλοποίηση κάθε προσπάθειας προβολής – διάδοσης και οικονομικής αξιοποίησης είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε τεχνική και άλλη ειδική συνδρομή.