Μία νεκρή και 30 τραυματίες από έκρηξη ηφαιστείου

Ένα ηφαίστειο στην Ιαπωνία που είναι προσφιλές στους πεζοπόρους εξερράγη σήμερα σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά περισσότερους από 30 ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Το βουνό ελκύει περιπατητές που πηγαίνουν εκεί για να θαυμάσουν τα χρώματα του φθινοπώρου στα δέντρα.

"Ήταν σαν κεραυνός", δήλωσε μία γυναίκα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έπειτα από επτά χρόνια. "Άκουσα ένα μπουμ, μπουμ, και μετά σκοτείνιασαν τα πάντα".

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε πως το ηφαίστειο Μάουντ Οντέικ, που απλώνεται στη νομαρχία Ναγκάνο και στη νομαρχία Γκίφου 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο, εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι με αποτέλεσμα η στάχτη να αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων.

Το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο ανέφερε πως οι εισερχόμενες εσωτερικές πτήσεις καθυστέρησαν 40-50 λεπτά επειδή αναγκάστηκαν να αλλάξουν διαδρομή. Οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Χανέντα δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου, ανέφερε το αεροδρόμιο.

Η NHK, επικαλούμενη την τοπική πυροσβεστική, μετέδωσε πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μίας γυναίκας. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και 10 από αυτούς έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ανέφερε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 250 πεζοπόροι αποκλείστηκαν σε ένα σημείο στο βουνό, το οποίο έχει ύψος 3.067 μέτρα και εξερράγη για τελευταία φορά το 2007. Κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με τη NHK, περίπου 230 ορειβάτες κατάφεραν να κατέβουν από το βουνό, ενώ 41 αποκλείστηκαν και αναμένεται να προσπαθήσουν να κατέβουν αύριο.

Ο Πρωθυπουργός Σϊνζο Άμπε, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε πως διέταξε τον στρατό να βοηθήσει τις προσπάθειες διάσωσης.

"Έδωσα εντολή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασώσουμε τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πεζοπόρων", δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Η αστυνομία της Ναγκάνο έστειλε μία 80μελή ομάδα στο βουνό για να βοηθήσει τους ορειβάτες, ενώ το νοσοκομείο της νομαρχίας Κίζο δήλωσε πως απέσπασε εκεί μια ιατρική ομάδα διάσωσης.

"Περιμένουμε πολλούς τραυματίες, έτσι ετοιμαζόμαστε για να τους υποδεχθούμε", δήλωσε ένας αξιωματούχος του νοσοκομείου.

Στις 8:30 μ.μ. τοπική ώρα η δραστηριότητα στο ηφαίστειο συνεχιζόταν, ανέφερε η NHK.

"Όλα έξω είναι λευκά, φαίνεται σαν να έχει χιονίσει. Η ορατότητα είναι πολύ κακή και δεν μπορούμε να δούμε την κορυφή του βουνού", δήλωσε στο Reuters, ο Μάρι Τεζούκα που εργάζεται σε ένα ορεινό καταφύγιο για τους ορειβάτες.

"Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να κλείσουμε το καταφύγιο και μετά σχεδιάζουμε να κατέβουμε… Είναι μια περίοδος αιχμής λόγω της αλλαγής των φθινοπωρινών φύλλων. Είναι μία από τις πιο πολυάσχολες περιόδους για εμάς", τόνισε.