Η Hochtief είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του ελληνικού δημοσίου…

Δικαιώθηκε το ελληνικό δημόσιο στη διαμάχη του με τη γερμανική εταιρεία Hochtief, η οποία εκμεταλλευόταν επί 20 χρόνια το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τώρα με απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών καλείται να καταβάλει 600 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ που δεν απέδιδε στα κρατικά ταμεία.
Με την απόφαση του εφετείου ο γερμανικός κολοσσός γίνεται πλέον ο μεγαλύτερος εν ενεργεία μεγαλοφειλέτης στη χώρα μας καθώς αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες οφειλές της εταιρείας σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ., τα συνολικά χρέη της Hochtief μπορεί να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και θεωρείται άμεσα εκτελεστή ενώ μόλις την παραλάβει η αρμόδια ΔΟΥ καλείται να βεβαιώσει για είσπραξη σε βάρος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., ποσό που εκτιμάται πως θα ανέλθει ή και θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ για τον ΦΠΑ και τα πρόστιμα που η εταιρεία όφειλε αλλά αρνούνταν να καταβάλει.
Η εφορία δεν έχει υπολογίσει ακόμη τις χρήσεις μέχρι το 2013 και η είσπραξη μπορεί να γίνει μέσω ρύθμισης από μελλοντικά κέρδη του αεροδρομίου. Προς το παρόν το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ασκήσει μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις ούτε έχει έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία για συμψηφισμό χρεών.