4η η Πελοπόννησος στην κακοποίηση ζώων

Μετά την Αττική, την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία, τα περισσότερα καταγγελθέντα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων είναι στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης (Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού) για το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη για την αντιμετώπιση περιστατικών θανάτωσης ζώων στην Επικράτεια και τις ενέργειες των υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει εγκύκλιες διαταγές προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπου περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για την υποχρέωση διερεύνησης και προσεκτικής εξέτασης κάθε καταγγελίας και πληροφορίας για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ενημερώνει, επίσης, ότι με επιστολή του υπουργείου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητήθηκε η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.
Ειδικά στην Πελοπόννησο, για το 2013, καταγγελθήκαν 39 περιπτώσεις βασανισμού – κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, σχηματίστηκαν 34 δικογραφίες και κατηγορήθηκαν 18 άτομα. Τελικά, συνελήφθησαν 7 άτομα και βεβαιώθηκαν 3 διοικητικές ποινές.
Για το 2014, καταγγελθήκαν 39 περιπτώσεις βασανισμού – κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, σχηματίστηκαν 32 δικογραφίες και κατηγορήθηκαν 9 άτομα. Τελικά, συνελήφθησαν 4 άτομα και βεβαιώθηκε 1 διοικητική ποινή.

Πηγή