Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί

Η μαύρη σημαία του «Ισλαμικού κράτους» κυματίζει στις ανατολικές συνοικίες στο Κομπάνι, με τους Κούρδους να αντιστέκονται σθεναρά και να υπερασπίζονται την πόλη που κινδυνεύει να περάσει ολόκληρη κάτω από τον έλεγχο των εξτρεμιστών σουνιτών. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν μια συνοικία στις παρυφές της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας και βομβαρδίζουν με όλμους και τανκ το αποκλεισμένο από τρεις πλευρές Κομπάνι, που εφάπτεται σχεδόν στην τουρκική μεθόριο.

Αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στις χθεσινές μάχες σκοτώθηκαν 27 εξτρεμιστές ισλαμιστές και 16 Κούρδοι μαχητές.

Μια γυναίκα μέλος του κουρδικού κόμματος «Δημοκρατική Ενωση» (PYD), που πρόσκειται στο «Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ), ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάχτηκε σε φυλάκιο των φανατικών εξτρεμιστών, σκοτώνοντας πολλούς ένοπλους.

Επίκληση για βοήθεια

Οι έγκλειστοι έκαναν νέα έκκληση για βοήθεια, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση, ούτε από τη Δύση ούτε και από την Τουρκία.

Από τα τουρκικά σύνορα, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν Κούρδοι πρόσφυγες (έχουν φτάσει τους 180.000 από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε η επίθεση κατά του Κομπάνι και μόνο χθες πέρασαν άλλοι 2.000), ακούγονται ανταλλαγές πυρών και ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς την περιοχή. Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι δεν επιτρέπει σε εθελοντές Κούρδους της Τουρκίας να μεταβούν στο Κομπάνι για να υπερασπιστούν την πόλη, ενώ αξιολογούν τις περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας ως μη αποτελεσματικές, καθώς δεν απέτρεψαν την επίθεση των ισλαμιστών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει στον συμπρόεδρο του κουρδικού «Δημοκρατικού Κόμματος» της Τουρκίας, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, ότι η Αγκυρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη νίκη των ισλαμιστών, αλλά πρακτικά η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη που δίνουν απέναντι στο «Ισλαμικό κράτος».

Οργή στους Κούρδους προκάλεσε και η δήλωση που έκανε το βράδυ του Σαββάτου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξομοίωσε το αυτονομιστικό κουρδικό κόμμα του PKK με το «Ισλαμικό κράτος»: «Για εμάς είναι το ίδιο. Είναι λάθος να τους θεωρούμε ότι διαφέρουν μεταξύ τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ηγέτης του κόμματος PYD, των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, συναντήθηκε την Παρασκευή με την ηγεσία της ΜΙΤ σε τουρκικό έδαφος. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, η ΜΙΤ πίεσε τον Μούσλιμ να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια προσπάθεια να διασπάσουν τους Κούρδους της περιοχής.

Η Τουρκία έκανε εκβιασμό στον Μούσλιμ, στον οποίο υποσχέθηκαν στρατιωτική και πολιτική βοήθεια, σε περίπτωση που το κόμμα του ενταχθεί στον υπό τουρκική επιρροή «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και συνταχθεί με τη συριακή αντιπολίτευση, που δίνει ένοπλη μάχη για να ανατρέψει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Παρέμβαση Οτσαλάν

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε απειλήσει την Αγκυρα πως αν πέσει το Κομπάνι στα χέρια των εξτρεμιστών, θα διακοπεί ο διάλογος που έχει αρχίσει με την τουρκική κυβέρνηση για την ειρήνευση στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Ομως χθες τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η Αγκυρα απελευθέρωσε 180 τρομοκράτες του «Ισλαμικού κράτους», τους οποίους κρατούσε σε φυλακές. Οι εξτρεμιστές ανταλλάχθηκαν με τους 49 Τούρκους υπηκόους, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρόξενος στη Μοσούλη, υπάλληλοι του προξενείου και οι οικογένειές τους, που είχαν πιαστεί όμηροι όταν οι ένοπλοι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη του Ιράκ πριν από τέσσερις μήνες.

Οι 49 Τούρκοι απελευθερώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από 101 ημέρες ομηρίας. Μεταξύ των 180 εξτρεμιστών που απελευθερώθηκαν (και επέστρεψαν ανενόχλητοι στο «Ισλαμικό κράτος») ήταν και δύο Βρετανοί υπήκοοι, τρεις Γάλλοι, δύο Σουηδοί, δύο της ΠΓΔΜ, ένας Ελβετός και ένας Βέλγος.

Μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών μαίνονται και στη βορειοανατολική Συρία, στην περιοχή του Χασάκα. Στη δυτική είσοδο της πόλης ανατινάχτηκαν δύο τρομοκράτες που οδηγούσαν παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά. Η επίθεση έγινε σε δύο κουρδικά φυλάκια και τα θύματα υπερβαίνουν τους 30 νεκρούς, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Η βορειοανατολική επαρχία της Συρίας, Χασάκα, συνορεύει με την Τουρκία και το Ιράκ, έχει πληθυσμό περί το ένα εκατομμύριο κατοίκους, εκ των οποίων το 70% είναι Κούρδοι και το 30% Αραβες.

Πηγή: efsyn.gr